Onderzoek aan vooravond Coming Out Day wijst uit: Veiligheid en acceptatie nog steeds niet vanzelfsprekend

10 okt , 19:57 Gemeente
centrum parklaan regenboogzebrapad 3
gemeente haarlem
HAARLEM - In de regio Kennemerland, waar ook Haarlem onder valt, heeft de lhbti+-gemeenschap te maken met discriminatie, beledigingen en agressie. In vergelijking met 2022 is het aantal meldingen gestegen, blijkt uit onderzoek van Discriminatie.nl Kennemerland.
(bron en foto: Gemeente Haarlem)
Het Pink Panel-onderzoek, dat al 15 jaar wordt uitgevoerd, kijkt naar de veiligheid, acceptatie en discriminatie-ervaringen van lhbti+-personen. Dit jaar deden 372 mensen uit Kennemerland mee.
Terughoudend in het openbaar
1 op de 5 mensen die meedeed, ervaart discriminatie in de eigen straat of wijk. Dit is meer dan 2 jaar geleden. Ook op het werk en op de sportverenigingen horen lhbti+-personen regelmatig beledigende opmerkingen. Een deelnemer vertelt: “Klanten maken nare opmerkingen over transgenders, zoals ‘die zijn de wereld aan het verpesten’. Teksten als ‘doe niet zo gay’ en ‘wat een homo’ worden wekelijks op de hockeyclub geroepen, ook in mijn eigen team.”
Veel lhbti+-personen kiezen ervoor om terughoudend te zijn over hun genderidentiteit of seksuele voorkeur. Ze lopen minder vaak hand in hand op straat of geven elkaar minder snel een kus in het openbaar. Meer informatie over het onderzoek staat op de website van Discriminatie.nl(link is extern).
Haarlem Regenboogstad
Haarlem is sinds 2012 een Regenboogstad. We zetten ons actief in voor de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van lhbti+-personen.
Wethouder Eva de Raadt (Diversiteit en Inclusie): “Het Pink Panel Onderzoek toont aan dat veiligheid en acceptatie nog steeds niet vanzelfsprekend zijn. Als gemeente willen we dat iedereen zich vrij en veilig voelt om zichzelf te zijn. We blijven werken aan een stad waar wordt gerespecteerd wie je bent en waar je kan vieren van wie je houdt.”
Als gemeente doen we verschillende dingen om dit te bereiken. Zo ligt er in Haarlem een regenboogpad en staan er regenboogbankjes in de openbare ruimte. Daarnaast ondersteunen we activiteiten voor zowel jonge als oudere queerpersonen. In september vond de eerste Pride in Haarlem plaats en opende het Lavender Regenbooghuis, een veilige ontmoetingsplek voor de regenbooggemeenschap.
Coming Out Day
Het onderzoek is vlak voor Coming Out Day gepubliceerd. Op vrijdag 11 oktober staan we stil bij het moment dat mensen openlijk voor hun seksuele geaardheid of genderidentiteit uitkomen. Haarlem organiseert samen met COC Kennemerland het jaarlijkse Roze Ontbijt en hijst de progressvlag op het stadhuis.
Meld discriminatie
Ervaart u zelf discriminatie of kent u iemand die gediscrimineerd wordt? Via de website van Discriminatie.nl Kennemerland kunt u een melding doen. Ze bieden ondersteuning en helpen u om stappen te ondernemen tegen discriminatie.