Spaarndamseweg vanaf vandaag weer open

01 mei , 11:39 Gemeente
img 8831
Gemeente Haarlem, aangeleverd

HAARLEM - De vernieuwde Spaarndamseweg tussen de Jan Gijzenkade in Haarlem en Pol in Spaarndam is vanaf vandaag, donderdag 1 mei, weer open voor al het verkeer. De weg is veiliger gemaakt voor fietsers en voetgangers, en groener ingericht. De werkzaamheden zijn een maand eerder klaar dan gepland.

Wethouder Robbert Berkhout: “We hebben de Spaarndamseweg flink vernieuwd. De weg is nu overzichtelijker, groener én aantrekkelijker voor bewoners, recreanten en fietsers.”

Meer ruimte voor fietsers

Op de Spaarndamseweg binnen de bebouwde kom geldt nu een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. De hele weg is ingericht als fietsstraat: u hebt als fietser alle ruimte en automobilisten zijn te gast. Dat zorgt voor meer rust en veiligheid.

Buiten de bebouwde kom zijn de rijstroken versmald en zijn verkeersdrempels aangelegd. Er is ook een keermogelijkheid aangelegd bij de overgang naar éénrichtingsverkeer. Bij de woonboten zijn parkeervakken toegevoegd. Na 1 mei werkt de aannemer nog verder aan de parkeerplaats bij de Vondelweg.

Meer groen langs de route

Langs de weg is 2.000 vierkante meter extra groen aangelegd. De eenvoudige gazons bij de woonboten maken plaats voor bloemrijke stroken. Er zijn 27 nieuwe inheemse bomen geplant. In het najaar komt er een haag bij de woonboten en komen er nog eens 66 extra bomen bij de Hekslootpolder. Het nieuwe groen vangt regenwater op en zorgt op warme dagen voor verkoeling. Het helpt zo om beter om te gaan met het veranderende klimaat. Het zorgt ook voor meer planten en dieren in de stad.

Duurzaam aangelegd

Tijdens de uitvoering hebben we zo duurzaam mogelijk gewerkt. Zo werd er elektrisch materieel gebruikt voor het graven, asfalteren en vervoeren. Ook werd gebruik gemaakt van de nieuwe materialenhub in de Waarderpolder. Daardoor konden oude materialen lokaal worden opgeslagen voor hergebruik.

Hardlooproute

Wat eerst vooral een autoweg was, is nu een oute om te fietsen, wandelen of hardlopen. De populaire hardlooproute krijgt een duidelijke markering. Onderweg kan men pauzeren op nieuwe zitplekken aan het water of op de steigers. Historische plekken, zoals de oude grenspaal tussen Schoten en Spaarndam, worden beter zichtbaar gemaakt.