Varkens in de Schotertuin maken grond klaar voor voedselbos

13 sep , 7:51 Gemeente
16x9 varkens image00003 kopieren
HAARLEM - In de Schotertuin zijn op dit moment varkens druk bezig met het omwoelen van de grond. En dat is een pure win-win-situatie. Voor varkens iets niets mooier dan woelen in de grond, terwijl met dat omwoelen van de groenstrook de grond wordt klaargemaakt de aanleg van een educatief voedselbos.
(bron en foto: Gemeente Haarlem)
De Schotertuin is een schooltuin in het Schoterbos, vlakbij de Stayokay en Artisklas. Er tuinieren jaarlijks ongeveer 350 leerlingen. Langs de tuin ligt een groenstrook waar een educatief voedselbos wordt gerealiseerd. Een voedselbos is een bos met bomen, struiken en planten die op een natuurlijke manier voedsel produceren, zonder te veel menselijk ingrijpen. Kinderen en volwassenen kunnen er leren over eetbare planten die lekker of geneeskrachtig zijn. Ook gaat het bos gebruikt worden voor activiteiten zoals kookworkshops of verven met planten.
Diep door de aarde wroeten
De groenstrook is op dit moment nog wild, met veel jonge boompjes, brandnetels en braamstruiken tussen de bomen. Omdat de wortels diep de grond ingaan, is het lastig om ze met de hand weg te halen. Met een machine weghalen is ook moeilijk, omdat je met een machine niet goed tussen de bomen kan komen.
Hier helpen de varkens. Op hun gevoelige snuit zit een harde wroetschijf. Die gebruiken ze om met kracht diep door de aarde te wroeten. Varkens zijn een stuk smaller dan de meeste machines, en kunnen daarom makkelijk tussen de bomen door lopen. Voor de dieren zelf is het ook een leuke klus. Varkens voelen zich thuis in het bos. Ze eten planten en wortels, en worden door ons bijgevoerd met voer gemaakt van oud brood. Zo krijgen ze genoeg eiwitten en energie binnen naast hun bos-dieet. Tussen het wroeten door doen de varkens dutjes in de schaduw van de grote elzen.
Natuurlijke manier om de bodem te verbeteren
De varkens blijven tot eind november. Als ze eenmaal de begroeiing met wortels en al eruit hebben gegeten kan worden gestart met het planten van het voedselbos. De varkens gaan dan door naar hun volgende klus. Ze worden door stadsboer Dirk Koolen van varkenshouderij De Herkomst verhuurd voor projecten om op een natuurlijke manier de bodem te verbeteren. Daarvoor in ruil krijgen ze een mooie plek om te vertoeven.