Vermoedelijk botulisme in Schotersingel

jul 09 , 14:00 Gemeente
schotersingel liggend kopieren
HAARLEM - In de Schotersingel (tussen de Noorderbrug en de Kennemerbrug) zijn dode eenden aangetroffen. Er wordt onderzocht of het gaat om botulisme. Botulisme is een ernstige ziekte die vooral voorkomt bij vogels en vissen.
(bron: Gemeente Haarlem)
Ondanks dat de ziekte bij mensen bijna niet voorkomt, is besmetting wel mogelijk door contact met zieke dieren. Het is daarom verstandig om de dieren niet aan te raken. Bij de Schotersingel zijn waarschuwingsborden geplaatst.
Bacterie
De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie en komt met name in de zomer voor in stilstaand, ondiep water met een temperatuur boven de 20 graden. Botulisme veroorzaakt verlamming en leidt vaak tot sterfte bij vogels en vissen. De zieke dieren zijn te herkennen aan hun traagheid. Ze leggen korte afstanden af en bewegen bijna niet.
Botulisme is zeer besmettelijk en verspreidt zich snel als vogels dicht bij elkaar komen. Voer watervogels, zoals eenden, daarom niet als het buiten warmer is dan 20 graden. Gooi ook geen voedsel in het water. Het voedsel neemt zuurstof op, waardoor er minder zuurstof in het water zit. De bacterie die botulisme veroorzaakt, plant zich sneller voort in water waar weinig zuurstof in zit.