Spaarne Gasthuis krijgt erkenning topklinische functies

Foto: Spaarne Gasthuis

Patiënten en verwijzers kunnen sinds maandag 10 december voor het eerst online zien welke zorg als ‘topklinisch’ wordt aangemerkt. Hiervoor is in de afgelopen vier jaar een speciaal register ontwikkeld door de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ).

Het Spaarne Gasthuis heeft als STZ ziekenhuis de erkenning voor twee topklinische functies gekregen: een voor de zorg voor borstkankerpatiënten en een voor de geriatrische traumapatiënten.

“Het register geeft transparantie over de kwaliteit van complexe zorg in ons land. Patiënten krijgen zo meer inzicht en specialisten een bevestiging van hun kwaliteit van werk,” aldus bestuursvoorzitter Ivo van Schaik van het Spaarne Gasthuis.

Gemeenschappelijke inspanning
Om een plek in het register te krijgen voldoet een zorgfunctie aan twaalf criteria. Een goed zorgpad moet zijn vastgelegd en de kwaliteit moet geborgd zijn. Ook moet het wetenschappelijk ingebed zijn. “Belangrijk is verder dat de zorg multidisciplinair is, dus dat ook specialisten uit andere disciplines betrokken zijn. Het gaat om de gemeenschappelijke inspanning. Voor een patiënt is het belangrijk dat hij altijd contact heeft met iemand die specifiek kennis van zaken heeft,” aldus Van Schaik. De aankomende tijd worden de functies verder uitgebreid binnen het Spaarne Gasthuis. Inmiddels ligt er al een groot aantal functies bij de STZ commissie om beoordeeld te worden.

Eerste erkenningen
Volgens verplegingswetenschapper en gespecialiseerd verpleegkundige geriatrie Ralph Vreeswijk zorgt het nieuwe zorgregister ervoor dat de parels van het Spaarne Gasthuis zichtbaar worden voor patiënten. Zijn team haalde met geriatrische traumachirurgie de eerste topklinische functie binnen. “Wij zorgen ervoor dat ouderen met een gebroken heup in goede conditie zijn voor ze een operatie ondergaan en zorgen dat de patiënt gedurende de opname optimaal wordt verzorgd. Dat wij dit doen leidt tot beter herstel en voorkomt vaak een delier.” Ook de zorg voor de borstkankerpatiënten is binnen het Spaarne Gasthuis in vergelijking met andere topklinische ziekenhuizen onderscheidend. Vreeswijk; “Je ziet direct als patiënt waarin een ziekenhuis uitblinkt. Dat zorgt voor vertrouwen.”

Toekomst
Van Schaik geeft aan dat het register naadloos aansluit bij de voortrekkersrol die de topklinische opleidingsziekenhuizen voor zichzelf zien weggelegd. “Door de digitale revolutie is innovatie harder nodig dan ooit. Je ziet dat de focus meer komt te liggen op zorg voor de patiënt dichtbij huis. Ook dat veel zorg verschuift naar de eerste lijn. Om te komen tot de beste zorg voor de patiënt moeten we ons focussen op complexe zorg en op samenwerkingsverbanden met andere zorgorganisaties in onze omgeving. Als ziekenhuis zijn we daar druk mee bezig en draagt een register zeker bij om dit inzichtelijk te krijgen.”

Lees HIER meer over het zorgregister van STZ.

Reacties