Haarlemse ‘Muggen’ krijgen gezelschap van molestusmug

Foto: Wikipedia

Steekmuggen veroorzaken veel overlast in verschillende delen van het land. In het bijzonder Haarlem en Amsterdam lijken populair bij de zogenaamde ‘molestusmug’, een tweelingzusje van de uit de zomer bekende huissteekmug.

(bron: NH Nieuws

Waren we gewend in de winter gevrijwaard te zijn van muggen, zoals het er nu uitziet lijkt de steekmug een ‘dingetje’ te worden voor het hele jaar. Dat is te danken aan de komst van de molestusmug die, anders dan de ‘gewone’ steekmug, geen winterrust neemt. Daar komt bij dat die ‘nieuwe’ mug ook nog een keer de potentiële overbrenger is van een venijnig virus dat in Zuid-Europa al de nodige slachtoffers heeft gemaakt.

Wetenschappers roepen mensen op om op Muggenradar.nl te melden hoeveel overlast ze op dit moment hebben van muggen. “We willen graag weten waar en wanneer steekmuggen actief zijn. Dat is belangrijk, omdat ze het westnijlvirus kunnen overdragen”, vertelt muggendeskundige Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit.

Gevaarlijk virus
“Dit gevaarlijke virus is nog niet in Nederland opgedoken, maar al wel bij twee uilen in een dierenpark bij Berlijn. Het virus is nooit eerder zo noordelijk gezien. We vermoeden dat het aantal molestusmuggen toeneemt door de stijgende temperaturen.”

Vogels nemen het westnijlvirus mee. Muggen dragen het virus via vogelbloed over. Wie ziekt wordt, heeft griepachtige klachten met hoge koorts. Ouderen en mensen met een lage weerstand kunnen eraan overlijden. “In 2018 zijn ruim 1500 mensen in Zuid-Europa besmet geraakt, vooral in Italië. 181 van hen overleden. Dat is een enorme uitbraak in vergelijking met alle jaren daarvoor”, zegt Van Vliet.

“Tel daarbij op dat de overdracht van het virus makkelijker verloopt bij stijgende temperaturen door klimaatverandering. Dat maakt het waarschijnlijk dat we ook in Nederland te maken krijgen met het westnijlvirus. We moeten deze insecten dus goed in de gaten houden.’’

Reacties