Informatiebijeenkomsten Spaarne Gasthuis op 25 en 30 september en op 4 en 10 oktober

Foto: Wim Meijer Fotografie

In de komende weken organiseert het Spaarne Gasthuis weer zes informatiebijeenkomsten. Op 25 september een inloopuur voor rugpatiënten, een informatiebijeenkomst hormonale therapie bij borstkanker en een voorlichtingsbijeenkomst bij het Borstprothese Informatie Centrum, op 30 september een Informatiebijeenkomst over borstvoeding, op 4 oktober een Informatiebijeenkomst IC Café en op 10 oktober een Inloopuur fibromyalgie.

Inloopuur voor rugpatiënten (locatie Hoofddorp, woensdag 25 september 2019, 13.00 – 15.00 uur)
Schuif eens aan bij een lotgenoot! Elke 4e woensdag van de maand heeft De Nederlandse Vereniging Van Rugpatiënten (NVVR) een inloopmiddag in het Spaarne Gasthuis Hoofddorp of Haarlem. Let op de locatie! Het spreekuur wordt afwisselend in Haarlem Zuid en Hoofddorp gehouden.

Op 25 september tussen 13.00 – 15.00 uur is een medewerker van de vereniging aanwezig in Hoofddorp om iedereen, die meer wil weten over hoe om te gaan met chronische rugklachten, persoonlijk te woord te staan. U vindt de vereniging bij de afdeling Patiëntenvoorlichting in de centrale hal van het ziekenhuis.

Wilt u meer weten, dan kunt u contact opnemen met de afdeling patiëntenvoorlichting van het Spaarne Gasthuis (023) 224 2060 / (023) 224 1060. Informatie over de patiëntenvereniging is te vinden op de website van de NVVR.

Informatiebijeenkomst hormonale therapie bij borstkanker (woensdag 25 september 2019, 14.00 – 15.30 uur)
Deze informatiebijeenkomst is voor mensen met borstkanker en hun naasten. U krijgt uitleg over wat hormoontherapie is. Wanneer hormoontherapie nodig is. Welke hormoontherapieën er zijn en de bijwerkingen. Ook kunt u uw vragen stellen en ervaringen delen.

 • Sprekers: Twee verpleegkundig specialisten oncologie van het Spaarne Gasthuis
 • Locatie: De informatiebijeenkomst is in het Adamas Inloophuis, Eugenie Prévinaireweg 61, 2151 BB Nieuw-Vennep
 • Tijd: 14.00 – 15.30 uur
 • Inschrijven: via Adamas Inloophuis via [email protected], (0252) 680 233
 • Meer informatie: Patiëntenvoorlichting Spaarne Gasthuis, (023) 224 2060 of (023) 224 1060, www.spaarnegasthuis.nl of www.adamas-inloophuis.nl.

Borstprothese Informatie Centrum (BIC) (Woensdag 25 september 2019, 15.00 – 16.00 uur)
De borstkankervereniging (BVN) organiseert in samenwerking met het Spaarne Gasthuis iedere maand een spreekuur over borstprotheses, lingerie en badkleding. Het spreekuur is bedoeld voor vrouwen die borstkanker hebben (gehad).

Na een borstamputatie of een borstsparende operatie kunt u behoefte hebben aan voorlichting over (uitwendige) borstprotheses. Waar kunt u een borstprothese kopen? Wat zijn er voor soorten? Waar moet u op letten? De medewerkers van de BVN geven u, in een individueel gesprek, tips en advies voor de aanschaf van een (deel)prothese, lingerie en/of badpak. Er wordt gewerkt volgens afspraak. Er is ruime gelegenheid om materialen te bekijken en vragen te stellen.

 • Aanmelden via www.spaarnegasthuis.nl – agenda – borstprothese informatiecentrum.
 • Locatie: Patiëntenvoorlichting Haarlem Zuid

Informatiebijeenkomst over borstvoeding (Maandag 30 September 2019, 19.30 – 21.30 uur)
Borstvoeding is de beste start voor moeder en kind. Ondanks de goede moed stoppen veel moeders met het geven van borstvoeding. Goede begeleiding, steun en duidelijke informatie is belangrijk om borstvoeding de kans te geven die het verdient. Daarom organiseren onze lactatiekundigen samen met de JGZ (Centrum voor Jeugd en Gezin) voorlichtingsavonden over het geven van borstvoeding.

De volgende onderwerpen komen aan de orde:

 • beginnen met borstvoeding
 • het aanleggen van het kind
 • houdingen tijdens het geven van borstvoeding
 • krijgt mijn kind genoeg borstvoeding?
 • het voorkomen van problemen
 • beantwoorden van uw vragen

U kunt de informatieavond bijwonen op verschillende locaties. Wilt u de bijeenkomst in het Spaarne Gasthuis bezoeken? Meldt u zich dan aan via het aanmeldformulier op de website www.spaarnegasthuis.nl – agenda. Gaat uw voorkeur uit naar een andere locatie? Ga dan naar www.cjgactiviteiten.nl. Hier vindt u een overzicht van deze bijeenkomsten. Vervolgens schrijft u zich via deze site in.

Informatiebijeenkomst IC Café (vrijdag 4 oktober 2019, 19.30 – 21.30 uur)
IC Café is een bijeenkomst voor mensen die opgenomen zijn geweest op de intensive care afdeling (IC) en hun naasten. Ook nabestaanden van mensen die op IC gelegen hebben zijn welkom. Tijdens de informatieve en gezellige bijeenkomst kunt u samen met lotgenoten over uw ervaringen praten onder het genot van een drankje.

Lijkt het u fijn om lotgenoten te ontmoeten en uw ervaringen uit te wisselen? Meld u zich dan aan op [email protected]  of loop gewoon binnen bij het IC Café.

Een opname op een intensive care afdeling kan voor patiënten en hun naasten een aangrijpende ervaring zijn. De opname kan soms nog lang gevolgen hebben op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied.

 • Thema van 4 oktober: Post Intensive Care Syndroom (PICS)
 • Locatie: Petanque Union Kennemerland (PUK), Van der Aartweg 31, 2026 ZM Haarlem
 • Tijd: 19.30 – 21.30 uur
 • Inschrijven: via [email protected]
 • Meer informatie: Mail dan naar: [email protected]

Het IC café wordt 4 keer per jaar georganiseerd door de afdeling intensive care van het Spaarne Gasthuis naar het idee van de patiëntenorganisatie ICConnect. Het IC café wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van  ‘de vrienden van het Spaarne Gasthuis’.

Inloopuur fibromyalgie (10 oktober 2019 13.30 – 15.00 uur)
Als u weet dat u fibromyalgie heeft, wilt u natuurlijk meer weten over deze aandoening of hoe u kunt omgaan met fibromyalgie. Elke 2e donderdag van de maand houdt de patiëntenvereniging FES (Fibromyalgie en Samenleving) een inloopmiddag in het Spaarne Gasthuis voor mensen met fibromyalgie en hun naasten. Deskundigen van de FES beantwoorden uw vragen en helpen u leren leven met deze aandoening. U bent van harte welkom!

Letterlijk betekent fibromyalgie: pijn in bindweefsel en spieren. De klachten zijn pijn, stijfheid, vermoeidheid en soms stemmingswisselingen. Waardoor mensen met fibromyalgie precies klachten krijgen, is onbekend. In hun lichaam is niets te vinden dat de aandoening kan verklaren. Er zijn geen medicijnen om de aandoening te genezen. Wel kunnen de klachten verminderen met pijnstillers, matige beweging en rust.

Op 10 oktober 2019 tussen 13.30 – 15.00 uur zijn leden van de vereniging aanwezig om iedereen, die meer wil weten over hoe om te gaan met fibromyalgie, persoonlijk te woord te staan. U vindt de vereniging bij de afdeling Patiëntenvoorlichting,in Hoofddorp in de centrale hal van het ziekenhuis.

Vooraf aanmelden is niet nodig.

Wilt u meer weten, dan kunt u contact opnemen met de afdeling patiëntenvoorlichting van het Spaarne Gasthuis Hoofddorp (023) 224 20 60. Ook vindt u meer informatie op de website van de FES, www.fesinfo.nl

Reacties