Geen topdrukte maar wél blije gezichten op Haarlemse ijsbaan

Foto: Charles Duijff

Vanmiddag is de ijsbaan in Haarlem weer opengegaan voor publiek. Een stuk rustiger dan op de openingsdagen in voorgaande jaren. Maar dat is een bewuste keuze van directeur Rob Kleefman. “Het is wel spannend met de hele coronasituatie, dus we gaan eerst kijken hoe het gaat met 250 man. Als dat goed gaat, kunnen er misschien meer mensen komen schaatsen”, aldus Kleefman tegen mediapartner NH Nieuws.

(bron: NH Nieuws)

De ijsbaan heeft de nodige maatregelen genomen om het bezoekers makkelijker te maken om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Zo moeten schaatsers bijvoorbeeld vooraf een plekje reserveren. “Het is geen topdrukte, maar dat willen we ook niet nu”, vertelt Rob Kleefman.

We zijn maanden met de voorbereidingen bezig geweest, maar het kan elke dag veranderen, dus we zijn blij dat we nu open zijn

Directeur Rob Kleefman

Hij kijkt graag eerst even aan hoe het de komende weken gaat, met een kleiner aantal bezoekers dan normaal.  Nu de coronacijfers weer stijgen en het de verkeerde kant op lijkt te gaan, is de situatie wat hem betreft al spannend genoeg. “Het is wel iets wat ons bezig houdt en zorgen baart. We zijn maanden met de voorbereidingen bezig geweest, maar het kan elke dag zomaar weer veranderen. Dus we zijn blij dat we nu open zijn.”

Zomer
Afgelopen zomer was de binnenbaan geopend voor kunstschaatsers en daar was veel weerstand tegen. Milieufederatie stapte zelfs naar de rechter om te voorkomen dat het zomerijs jaarlijks terugkeert. De rechter gaf de ijsbaan echter geen ongelijk en gaf de baan daarmee toestemming om open te blijven.

Of het zomerijs ook echt terugkomt, moet nog blijken. Rob Kleefman kan nog geen uitsluitsel geven. Eerst wil hij met de betrokken partijen afgelopen zomer evalueren, alvorens daarover een besluit te nemen.

Maar over zomerijs op de lange baan kan hij al wel duidelijkheid geven. “Langebaanschaatsers zul je hier niet zien in de zomer, dus wij hebben zeker niet de intentie om de vierhonderdmeterbaan te openen in de zomer.”

Reacties