Spaarne Gasthuis zet stikangst op de kaart met flashmob-studie

18 sep , 16:22 Gezondheid
unnamed kopieren
KENNEMERLAND - De angst om niet meer te kunnen ademen, speelt bij veel longpatiënten. Kortademigheid leidt bijna automatisch tot paniek. Hebben we daar wel genoeg aandacht voor? Longarts Kris Mooren denkt van niet. Samen met haar collega’s organiseert ze een zogenaamde flashmob-studie. In heel Nederland krijgen op 19 september longpatiënten vragen over deze angst.
Stikangst: een onderbelicht probleem
COPD is een chronische longziekte waarbij de luchtwegen slapper worden en vaak geïrriteerd zijn. Hierdoor ervaren patiënten luchtgebrek, wat vaak leidt tot angst: de angst om niet meer te kunnen ademen. Stikangst komt waarschijnlijk vaak voor, maar er wordt weinig over gepraat," aldus Mooren. “Mensen denken soms dat ze stikken, terwijl dit in werkelijkheid zelden gebeurt. De luchtpijp gaat bij COPD namelijk niet dicht. Maar mensen ervaren soms wel dat ze bijna stikken. De paniek die daaruit volgt, maakt de kortademigheid erger. Een goede vraag is: “Veel mensen met uw ziekte zijn bang om te stikken. Hoe is dat bij u?” Dan zie je vaak opluchting bij de ander, en vervolgens komt er een heel gesprek.”
Onbekend is hoe vaak deze angst voorkomt bij mensen met COPD. Daarbij weten we ook niet hoe vaak deze angst speelt bij mensen met astma, longkanker of longfibrose.
Landelijke flashmob-studie in ziekenhuizen
In maar liefst 31 ziekenhuizen in Nederland gaan op donderdag 19 september longartsen en longverpleegkundigen de kliniek in. Ze vragen aan mensen die opgenomen liggen met astma, COPD, longkanker of longfibrose, of ze bekend zijn met deze angst. Wat doet het met ze? Welke uitleg helpt, zodat de angst wat minder groot wordt? Ook krijgen ze de vraag of ze er zelf met hulpverleners over begonnen zijn. "Alleen al door goed te luisteren, kunnen we patiënten helpen. We kunnen misschien niet alle problemen oplossen, maar voorlichting geven en zorgen wegnemen kan natuurlijk wel," zegt Mooren.
Wetenschappelijk onderzoek naar stikangst
De flashmob is een originele manier van wetenschappelijk onderzoek doen, waarbij er tegelijkertijd veel aandacht wordt gegenereerd. Alle ziekenhuizen verzamelen op dezelfde dag een heleboel data van longpatiënten over hun ervaringen met stikangst. "We hopen dat we met deze actie snel resultaten kunnen delen die bijdragen aan betere begeleiding van onze patiënten," aldus Mooren.