Taart voor Haarlem: 773 kaarsjes uitblazen… dat vraagt om een complete windhoos

Foto: Onno Hulshof

Gisteren was het precies 773 jaar geleden dat Haarlem stadsrechten kreeg en zich dus ‘stad’ mocht noemen. Reden voor een verjaardagsfeestje natuurlijk en daarom zijn dit hele weekend veel festiviteiten in de stad.

(bron: NH Nieuws / foto’s: Onno Hulshof)

Een verjaardag begin je natuurlijk met taart. Burgemeester Jos Wienen sneed het enorme stuk gebak, met marsepeinen wapen van Haarlem als topping, gisterenmorgen aan in het Noord-Hollands Archief. Alle Haarlemmers waren welkom om een bordje mee te eten.Feestje in stadhuis
Ondanks de zware bewaking voor de deur, vanwege de dreigementen aan het adres van de burgemeester, werd de verjaardag van Haarlem ook in het stadhuis gevierd. Binnen werden prijzen uitgereikt aan basisschoolleerlingen die een nieuw stadswapen mochten verzinnen. Noortje van der Pluijm van de Bos en Vaartschool won de eerste prijs.Op de binnenplaats stond een middeleeuws tentenkamp opgesteld. Acteurs deden voor hoe de Haarlemmers toen geleefd moeten hebben. Wat het meeste opviel was een meneer die zijn hele collectie middeleeuwse wapens had meegenomen. Hij was uiteraard van tevoren wel goed gescreend door de beveiliging. “Ja, we hebben wat contacten bij de politie, we zijn bekenden in het wereldje. Ze moesten er wel om lachen. Zij doen de voorkant, wij de binnenkant met onze zwaarden en kanonnen”, lachte hij. “De burgemeester wordt vandaag bewaakt met vijf eeuwen aan wapens.”

Hieronder een uitgebreide foto-impressie gemaakt door Onno Hulshof

Reacties