HAARLEM – Buurtbewoners zamelden al 3.000 euro in voor de Buurtboerderij Nieuweweg in Haarlem Oost. Nu hoopt de stichting voor 1 april 2025 het doel van 9.500 euro te halen met hun inzamelingsactie voor een innovatieve kippenkar en tegen voedselverspilling.
De buurtboerderij, aangestuurd door Ruben Heineman (initiatiefnemer en stadsboer) en Sarai Maëla (verbinder), is sinds 2022 een geliefde plek voor de lokale gemeenschap. Hier komen niet alleen wekelijks 50 deelnemers hun groenten oogsten of eieren rapen, maar komt Haarlem ook samen voor sociale en kunstzinnige activiteiten. Zo organiseert de buurtboerderij geregeld de Buurtkeuken, waar iedereen elke 2e zondag van de maand welkom is om gezamenlijk te eten van het land. De seizoensfeesten die plaatsvinden om het nieuwe plukjaar in te luiden of de opbrengst van de oogst te vieren zijn ook favorieten onder de Haarlemmers. “Gezien de sociale-, klimaat- en biodiversiteitscrisis willen wij een positief geluid laten horen. We boeren voor een sociaal-ecologisch herstel en hopen onze liefde voor de natuur te kunnen delen met Haarlem en omstreken”, vertelt Ruben.
Naast de herinrichting van de pluktuin, waar Ruben de hoogste kwaliteit biologisch compost en zaaigoed gebruikt, wil de buurtboerderij zich richten op het verduurzamen en circulair maken van de tuin. Ruben en Sarai voelen dat alle takken in het bedrijf verbonden zijn aan elkaar. Daarom vinden zij het belangrijk te blijven ontwikkelen en innoveren op dit gebied.
Kippenkar
De kippenkar is het eerste voorbeeld van een stap dichterbij een volledig circulaire tuin, wat voor het team het focuspunt is van dit jaar. De kar huisvest niet alleen de dieren, maar verbetert ook actief de gezondheid van de grond. Ruben legt uit: “Door de kippen in verschillende delen van de tuin te laten scharrelen en de overgebleven gewassen op te laten eten, helpen zij de bodem te verrijken met hun mest, wat vervolgens de kwaliteit van onze gewassen ten goede komt. Aan het eind van het plukseizoen begint die cirkel weer opnieuw. Dit is een perfect voorbeeld van circulariteit in je tuin en bedrijf."
Het team van de buurtboerderij ziet het belang van het verminderen van voedselverspilling en wil zich inzetten om het overschot aan oogst te verwerken tot producten. Door bijvoorbeeld in te maken, te fermenteren of te drogen, kunnen zij tijdens de Buurtkeuken of andere activiteiten genieten van zelfgemaakte thee, limonade, pickles of chutneys. Sarai: “Het idee is om zoveel mogelijk van de oogst te benutten – niet alleen de overige groenten, maar ook de kruiden en (wilde) bloemen. Dit is niet alleen duurzamer, maar ook veel lekkerder en creatiever.” Het team wil een cultuur van bewust telen en consumeren bevorderen, zodat niets verloren gaat.
Ook gebruiken zij deze technieken om door te geven tijdens de natuur- en milieu educatie lessen die zij wekelijks geven bij scholen in de buurt. Maartje van der Zon, docent Natuureducatie Buurtboerderij Nieuweweg: “Door kinderen te leren hoe voedsel groeit en verwerkt wordt tot producten, groeien zij op met bewustzijn over de cyclus van de natuur.” Op deze manier zet het team zich in voor een generatie die dichter bij zichzelf, hun omgeving en de natuur staat.
Help Haarlem vergroenen!
Buurtboerderij Nieuweweg nodigt iedereen uit om bij te dragen aan deze groene oase. Elke donatie brengt de boerderij een stap dichter bij het doel. Samen bouwen we aan een stad waarin verbinding, biodiversiteit en stadslandbouw centraal staan. Doneer nu via onze crowdfunding pagina en word deel van de beweging!
· Crowdfunding pagina: www.whydonate.com/nl/fundraising/buurtboerderijnieuweweg
· Openingstijden: zondag van 12:00-17:00 uur.
· Website: www.buurtboerderijnieuweweg.nl
· Adres: Nieuweweg 2, 2033 DK Haarlem