Dolfijn verlaat na bijna 2 maanden Noordzeekanaal

02 sep , 13:00 Natuur
450179560 822959029812273 7177201871590618512 n 1 kopieren
VELSEN - Eind van de ochtend hebben de sluiswachters gezien dat de gewone dolfijn, die sinds 6 juli verdwaald was in het Noordzeekanaal, de sluis is ingezwommen en aan de Noordzee kant de sluis weer heeft verlaten. De weg naar open zee is weer vrij voor het diertje!
(bron: Stichting SOS Dolfijn / foto: Dennis Gouda)
De gewone dolfijn (Delphinus delphis) werd op 6 juli voor het eerst waargenomen in het Noordzeekanaal. Het dier was per ongeluk door de sluizen het kanaal ingezwommen. Geen goede plek voor een dolfijn alleen die normaal in zout water leeft en in groepen. Het Noordzeekanaal is brak. Wanneer dolfijnen of walvissen in zoet water terecht komen, houden ze dit vaak maar een week of 2 vol. Daarna krijgen de dieren vaak te kampen met verschillende gezondheidsproblemen zoals huidklachten en vermagering. Maar deze dolfijn heeft iedereen verbaasd en veel langer overleefd dan verwacht.
SOS Dolfijn heeft het dier al die tijd nauwlettend in de gaten gehouden. Vangacties of opdrijfacties zijn niet uitgevoerd omdat dit teveel, mogelijk fatale, stress bij het dier zou kunnen veroorzaken. Het dier moest op eigen kracht de sluis doorzwemmen. Regelmatig werd de dolfijn ook in de buurt van de sluizen gezien en ook zelfs een enkele keer in de sluis. Maar dan zwom het toch weer snel het kanaal in. Vermoedelijk vond het dier die keren het toch te spannend in de sluis met de scheepvaart.
Vandaag is het succesvol verlopen dankzij ook de oplettendheid van de sluiswachter. Die zag het dier eind van de ochtend de Middensluis inzwemmen. Daarna volgde 2 binnenvaartschepen. De dolfijn zat in de sluis met de deur dicht! Na het openen van de sluisdeuren aan de Noordzee-zijde zagen ze de dolfijn de sluis uitzwemmen richting open zee en belde met SOS Dolfijn om het heugelijke nieuws te delen.
Uiteraard was het team enorm blij met het bericht. Ook hoort SOS Dolfijn het heel graag als mensen de dolfijn zien zwemmen. Meldingen kunnen worden doorgegeven via Waarneming.nl of [email protected]