Als nieuwslezer zijn zelfmoord aankondigt, stijgen kijkcijfers

Stefan de Walle.
Foto: Annaleen Louwes

Toneelschuur Producties en het Nationale Toneel werken samen en dat resulteert in een landelijke première in de Toneelschuur in Haarlem op 7 april van het stuk De Zender.

De voorstelling gaat over een nieuwslezer, een hoofdrol van Stefan de Walle, die vanwege tegenvallende kijkcijfers ontslagen dreigt te worden. Als hij live op televisie zijn zelfmoord aankondigt, schieten de kijkcijfers omhoog. Reden voor de zender om hem een nieuw format aan te bieden: hij mag elke avond zijn waarheid spuien. Het hele volk omarmt zijn leus: “Ik ben kwaad en ik pik het niet langer.”

Kijkcijferhit

De show wordt een kijkcijferhit, het hele volk omarmt hem. Maar als zijn waarheid iets te waar wordt, als hij de kijkers en hun kuddegedrag gaat uitfoeteren, daalt zijn populariteit weer net zo snel. De mediabonzen bedenken een nieuwe kijkcijferknaller om hem de mond te snoeren. In een explosieve ontknoping wijkt alle moraal angstaanjagend gemakkelijk voor het belang van de televisiezender.

‘De Zender’ speelt zich af in het Amerika van de jaren ’70. Steeds meer noodlijdende nieuwszenders worden opgekocht door investeerders. Een erg herkenbaar verhaal anno nu. De Zender laat zien hoe deze commerciële belangen aanvankelijk botsen met de journalistieke mores, totdat blijkt dat de roep om een revolutie een winstgevend format is.

Tournee

Naast Stefan de Walle zijn er belangrijke rollen voor o.a. Jaap Spijkers, Hannah Hoekstra, Jochum ten Haaf, Rick Paul van Mulligen en Mingus Dagelet. De Zender is van zaterdag 2 tot en met zaterdag 9 april te zien in de Toneelschuur, daarna is de voorstelling te zien in verschillende theaters in Nederland. De tournee wordt op vrijdag 27 en zaterdag 28 mei afgesloten in de Toneelschuur.

De regie is in handen van Joost van Hezik die sinds 2011 één van de vaste regisseurs is bij Toneelschuur Producties. ‘De Zender’ is het laatste deel van zijn vierluik over de revolutie. Het eerste deel was ‘Dantons Dood’ (2013), het tweede ‘Osama the Hero’ (2014) en het derde ‘Jeanne’ (2015).

regie: Joost Van Hezik met: Stefan de Walle, Hannah Hoekstra, Jaap Spijkers, Rick Paul van Mulligen, Jochum ten Haaf, Laurien van Rijswijk, Mingus Dagelet dramaturgie: Remco van Rijn decor: Janne Sterke, kostuums: Rebekka Wörmann licht: Yuri Schreuders

Reacties