112

Omstreden cameratoezicht centrum Haarlem even uitgesteld

Het stadhuis van Haarlem.
Foto: haarlemnieuws

Het veelbesproken besluit om het Haarlemse uitgaanspubliek met videocamera’s in de gaten te gaan houden, is eventjes uitgesteld. Niet de politiek, maar de techniek ligt nu dwars.

Het besluit is omstreden omdat camera’s slechts een schijnveiligheid zouden betekenen. Ook leven de videobeelden op gespannen voet met de privacy van de gefilmde voorbijgangers. Eerder kwam het voorstel dan ook niet door de gemeenteraad.

Burgemeester Bernt Schneiders laat weten dat de afgesproken begindatum van 1 december 2015 niet kon worden gehaald. De aansluiting van de zes camera’s op het glasvezelnetwerk is nog niet goed gelukt. Deze aansluiting is noodzakelijk omdat de kwaliteit van de beelden die in het donker worden gemaakt, niet voldoende is om mensen te herkennen in het centrum. ,,De aanleg van het glasvezel en de aansluiting van de camera’s daarop, wordt de komende tijd versneld uitgevoerd, zodat de camera’s voorafgaande aan de startdatum kunnen worden getest”, schrijft Schneiders.

Het gaat om een pilot van een jaar die is goedgekeurd door de gemeenteraad na een geslaagde test tijdens Serious Request eind 2014 op de Grote Markt. Hij gaat nu uit van beginnen op 1 februari aanstaande. Eind 2016 vindt dan de eerste evaluatie plaats.

De politie bekijkt de beelden, zelfs van twee camera’s die kunnen inzoomen, live tussen 23.00 uur en zes uur ’s ochtends op vrijdagen en zaterdagen.

 

 

 

Reacties