Iris: Melk is NIET goed voor elk

Iris Vonkeman.
Foto: haarlemnieuws

Pus en slijm. Lekkere snottebellen die uit je neus hangen na een niesbui of zo’n witte Vesuvius midden op je voorhoofd die op uitbarsten staat. Zuivel bevordert deze lavaproductie.

Dit heb ik zelf ook opgemerkt, vooral op mijn gezicht. Drie jaar geleden durfde ik echt niet zonder foundation de straat op te gaan. Pijnlijke onderhuidse bobbeltjes, pukkeltjes op mijn kin en wangen en rode vlekjes moesten verborgen worden. Zelfs in de zomervakanties, wanneer er zes weken lang geen plamuurlaag op mijn gezicht te vinden was, werd het niet beter. Mijn huid is nooit de beste geweest, maar sinds ik zuivel heb opgegeven, is het ontzettend verbeterd.

‘Melk is goed voor sterke botten en spieren’ is een zin die ik al mijn hele leven hoor. Het is een goeie bron van calcium en eiwitten, toch? De media, overheid, familie en vrienden, ze vertellen allemaal dat koeienmelk goed voor ons is. Maar weinig mensen weten dat het eten en drinken van zuivelproducten juist het omgekeerde effect heeft en ook heeft niemand het over hoe zuivel nu werkelijk wordt geproduceerd. Ik vind het juist belangrijk om zuivel te vermijden. Voor mijn eigen bestwil en dat van de koeien.

Kaasplankje.

Moedermelk zit vol natuurlijk voorkomende hormonen, dus ook in koeienmelk. Hormonen die niet het menselijk lichaam horen te zijn. Het lichaam slaat alarm en de soldaatjes, de antilichamen, weten niet wat ze met de hormonen moeten doen. Een van de bekendste is IGF-1, wat staat voor insuline-like growth factor 1. Dit hormoon zorgt ervoor dat onze hypofyse, een klier die onze hormonen reguleert, meer groeihormonen uitscheidt.

Niet erg? Wel dus, zeker als volgroeid persoon. Het zorgt er namelijk voor dat cellen gaan vermeerderen, tot het punt dat dit ongecontroleerd gebeurd. Dan heb je een verhoogd risico op kanker of kan zelfs de groei ervan bevorderen! Vooral hormoon-gelinkte kankersoorten, bijvoorbeeld prostaatkanker, worden vaak met zuivel gelinkt doordat melk veel oestrogeen bevat. Zuivel vermijden is, naar mijn mening, daarom belangrijk voor iedereen: of je nu kanker hebt of niet.

Glas melk

Ja, melk bevat veel calcium. Maar verassend genoeg wordt calcium uit koeienmelk nauwelijks door ons lichaam opgenomen. Om het nog erger te maken, het vergroot zelfs het verlies ervan! Hier is hoe het zit. Normaal gezien zit dit pH op de 7.4. Kleine schommelingen hebben hierbij grote gevolgen. Net als alle dierlijke eiwitten, verlaagt melk de pH van het lichaam. Op haar beurt zal zij weer proberen deze zuurdeeltjes te neutraliseren. Calcium is een uitstekend hulpmiddel hierbij en de grootste opslagplaats voor calcium in het lichaam is – je raadt het al.. De botten. Dus hetzelfde mineraal dat jouw botten sterk houdt, wordt gebruikt om het verzurende effect van melk te neutraliseren. Als het calcium eenmaal de botten heeft verlaten, pies je het uit en eindig je met minder calcium dan dat je mee begon.

Ook mijn moeder merkt nu de voordelen. Haar vaste ontbijt is, tot vandaag de dag, cruesli met yoghurt. Op een gegeven moment begon ze af en toe soya yoghurt te kopen. Met bosbessensmaak of gewoon naturel. Een paar maanden geleden is ze volledig overgestapt op de Alpro. Qua smaak merkt zij geen verschil, maar ikzelf merk dat ze bijna nooit meer haar neus snuit, ondanks dat ze allergisch is voor huismijt en alle soorten pollen.

Lekker grazen.

Ik heb een hele hoop dierenleed-filmpjes gezien. Ik wist namelijk niks af van de productie van zuivel. Vooral bij de documentaire ‘Earthlings’ hield ik het niet droog. Het idee dat mensen zo grof met levende wezens om kunnen gaan verbaasde mij nog het meest. Nooit had ik gedacht dat deze dieren ook in Nederland zo slecht behandeld werden, totdat mijn moeder ooit aankwam met een aflevering van het tv-programma Utopia. Een vrouw hield een speech over dierenleed, ondersteund met plaatjes van WakkerDier: Net als mensen kunnen koeien alleen maar melk produceren wanneer ze bevallen zijn. Koeien worden dus kunstmatig geïnsemineerd. Deze mooie beesten kunnen 25 jaar worden, maar zijn al na 4 tot 5 jaar niet meer ‘bruikbaar’. Dit is omdat zij niet genoeg melk meer produceren, ondanks dat ze volgestopt worden met onnodige antibiotica en kunstmatige hormonen. Mannelijke kalfjes hebben geen nut in deze business en worden behandeld als bijproduct. Ze zijn nog geen half jaar op deze aardbol en ze worden al verkocht als kalfsvlees. De vrouwtjes zullen hetzelfde lot lijden als hun moeders: jarenlang zwanger zijn en leven als melkmachine met een ritje naar het slachthuis als pensioneringscadeautje. Naarmate ik meer hierover ging lezen, werd ook dit een van mijn hoofdredenen om veganistisch te zijn.

Voor de rest van mijn leven. Mijn vulkanen zullen uitgedoofd blijven.

P.S.

Hier een lekker recept: Mama’s favoriete granola

 

 

 

 

 

 

Reacties