Wobmaster Ralph lanceert Heel Haarlem Wobt

Ralph Mooijekind.
Ralph Mooijekind.
Foto: haarlemnieuws

Haarlemmer Ralph Mooijekind heeft de website Heel Haarlem Wobt gelanceerd. Hij wil hiermee het ‘wobben’ bij de gemeente stimuleren. Wobben is het opvragen van overheidsdocumenten waarbij je beroep doet op de Wet Openbaarheid Bestuur.

Het wobben begint bij Mooijekind wanneer bij een nieuwbouwproject (Hof van Peltenburg aan de Zomervaart) een veel grotere noodbrug voor zijn deur is geplaatst dan aangevraagd.

Mooijekind zet zijn tanden in de zaak en dankzij zijn speurwerk blijkt uiteindelijk dat de gemeente Haarlem vier ton misloopt aan niet-betaalde precariobelasting door grote bouwondernemers. Het levert Mooijekind een nominatie voor de titel Haarlemmer van het Jaar op.

Activistisch

En dan nu heelhaarlemwobt.nl waar de ‘wobmaster’ aan de hand van zijn werk uitlegt hoe wobben werkt. ,,Ik heb een activistische kant en die zegt dat de overheid bestuurt van ons belastinggeld. De overheidsinformatie is dus ook van ons. Ik vind gewoon dat mensen recht hebben op die informatie. Onnodige geheimzinnigheid van de gemeente leidt daarbij meteen tot argwaan.”

Mooijekind gaat geen wob-verzoeken van anderen uitvoeren. ,,Ik wil informatie delen en toegang bieden tot die informatie. Ik wil dat mensen weten dat dit kan. Dat het bestaat. De kloof tussen burger en bestuur lijkt steeds groter te worden en dat gebeurt zeker wanneer achteraf blijkt dat de burger niet goed is geïnformeerd.”

Wobben, zo staat op de site, blijkt een effectieve activiteit om de gemeente meer transparant te maken. ,,Behalve dat het leerzaam is, kan wobben soms ook helend werken. Documenten verkregen via de Wob kunnen verklaren waarom de gemeente bepaalde dingen heeft gedaan die je eerder niet begreep.”

Eerbetoon

Zijn site is ook een eerbetoon aan de ambtenaar, zegt Mooijekind. ,,Zij zijn soms heel lang bezig met een wob-verzoek. Ik denk dat ambtenaren heel loyaal aan het systeem zijn en dat zij vanuit hun beroepseer vinden dat alles wat openbaar is, ook openbaar moet zijn. Zij willen wel, maar het is eerder het gemeentebestuur dat de informatie tegenhoudt.”

Mooijekind is niet erg gevoelig voor het verwijt dat hij de gemeente soms veel geld kost. ,,Ik zorg altijd voor een goede reden waarom ik een verzoek doe. Ik doe het niet om te traineren of te sarren. En trouwens, ik heb de gemeente ook tonnen opgeleverd met mijn wob-procedure. Ik proef wel eens bij mensen dat ze vinden dat ik het systeem belast. Dat vind ik absoluut niet. Soms denk ik: er klopt iets niet en dan vraag ik informatie op. Ieder wob-verzoek levert iets op. Hoe meer je weet, hoe leuker het wordt. En dat allemaal kan gewoon vanaf je keukentafel.”

Een droom van Mooijekind is dat de gemeente Haarlem ooit een eigen Wob-ambtenaar krijgt. Eentje met een grote voorliefde voor openbaarheid. ,,Die kan de gemeente heel veel tijd besparen. Het zou mooi zijn als de gemeente op haar website een overzicht geeft van alle uitkomsten van wob-verzoeken. Dan is de informatie echt openbaar geworden.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen