Opschudding rond de dijk van Hans Brinker

Nu ligt Visserseinde open.
Nu ligt Visserseinde open.
Foto: haarlemnieuws

Ook Hans Brinker moet eraan geloven: groot onderhoud aan ‘zijn’ dijk in Spaarndam, internationaal een van de beroemdste van het land. Van onder meer de IJdijk, waar ooit zijn vinger in zou hebben gezeten om Nederland te redden, moeten de slechte fundering en het asfalt worden vervangen.

De slechte bereikbaarheid van de verkeersader en gesteggel over de kleur van het nieuwe wegdek baren het dorp zorgen.

Voor de bewoners van Visserseinde, Spaarndammerdijk en IJdijk zijn het niet bepaald de leukste maanden nu de weg steeds op een ander stukje open ligt. En Haarlemmers die via de Vergierdeweg naar Spaarndam willen, worden zelfs via het Noordzeekanaal en Buitenhuizen naar Spaarndam geleid.

Een andere route is via Penningsveer, waar de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude net een stuk asfalt aan het vervangen is op de doorgaande route via de Lage Dijk naar Spaarndam.

De doorgaande route is zeker nog twee maanden opgebroken omdat aannemer Heijmans slechts in fases kan werken. Anders zouden hele gedeelten van het dorp onbereikbaar worden. Op dit moment ligt Visserseinde open. Vrijdag wordt daar de asfaltonderlaag gelegd.

Werkzaamheden aan de dijk in Spaarndam.

Na de wegwerkzaamheden openbaart zich een andere zorg. Er komt nog geen toplaag op de dijk. De welstandscommissie heeft een bakstenenrode kleur van de toplaag afgekeurd en daardoor is er nu een impasse over wat er wel moet komen.

Er kwam een bezwaarprocedure tegen de vergunning voor de rode toplaag en streetprint. Na het indienen van dit bezwaar heeft de gemeente de vergunning voor de toplaag ingetrokken. Met belanghebbenden wordt nu gezocht naar een oplossing. Met de Dorpsraad is deze week ‘constructief’ gesproken over de streetprint en het aanbrengen van verkeersremmende maatregelen. Ook komen er parkeervakken, heeft de gemeente beloofd.

Voorlopig komt er geen bovenlaag en dus ook geen belijning op de weg. Dijkbewoners vrezen dat de smalle wegen daardoor als een racebaan gebruikt gaan worden. Deze situatie duurt zeker tot diep in het voorjaar voort.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen