Taalvrijwilligers van eerste uur bij de Koepel in het zonnetje

Petra Zijlstra fêteert Alexandra Feitsma.
Foto: haarlemnieuws

Letterlijk bij aankomst van de eerste bussen met Syriërs bij de Koepel, staat Alexandra Feitsma klaar om ze met een Syrische vriend te verwelkomen. ,,Wat willen jullie?”, vraagt ze in het Arabisch. ,,We willen Nederlands leren”, is het antwoord.

De eerste lessen geeft Feitsma buiten op de stoep bij de Koepel. Naar binnen mag ze niet. Met de andere vrijwilligster van het eerste uur, Maaike Verhoeven, verzorgt ze de lessen. ,,In het begin kwamen ze op slippers naar buiten in de kou en dan gingen ze allemaal netjes op straat zitten.” Later biedt eerst de Doopsgezinde kerk in de Frankestraat ruimte om les te geven.

Vrijwillig

Daarna komt, op verzoek van het COA, het Nova College erbij om de lessen te coördineren. Een oproep op school levert zeventig vrijwilligers op. En daarnaast melden zich ook studenten. De onderwijsinstelling kan de lessen aan vluchtelingen niet verzorgen, maar op vrijwillige basis kunnen de leraren het wel.

Een deel van de lessen kan nu aan de Tetterodestraat plaatshebben. ,,Op het hoogtepunt hadden we 360 leerlingen uit de Koepel”, blikt opleidingsmanager Petra Zijlstra voor het volwassenonderwijs terug. ,,Ik koppelde NT2-docenten (voor Nederlands als tweede taal) aan andere vrijwilligers en samen kwamen ze voor klassen van zo’n 14 leerlingen te staan.”

Taxichauffeur

De laatste week van januari is het zo ver. De eerste 23 mogen examen doen. Probleem is alleen dat sommigen al een stap verder zijn in hun asielprocedure en al elders in het land zijn ondergebracht. Alleen de ‘Haarlemmers’ in Ter Apel zijn niet terug te halen, maar die uit Doetinchem en andere plaatsen wel.

Al moet Alexandra Feitsma een taxichauffeur bellen om te vragen of hij een verdwaalde Syriër kan traceren om zo nog op tijd te komen. Een suikerpatiënt heeft pech als zijn medicijnen niet in een koelkast, maar in de vriezer terecht komen. Hij wordt ziek tijdens het examen en mag een deel daarvan nu binnenkort overmaken.

Gemotiveerd

Alexandra en anderen zorgen ervoor dat de vluchtelingen in Haarlem examen komen doen (vervoer), en hier kunnen eten en slapen dankzij Stayokay Haarlem en Bakker Travel en bijdragen van particulieren. Petra Zijlstra: ,,Wat ons met alles heeft gemotiveerd, is dat de leerlingen zo ontzettend graag de Nederlandse taal wilden leren.”

Alexandra Feitsma voegt eraan toe: ,,We leren ze de taal om zich weerbaarder te maken. Ze zijn nu eenmaal in Nederland, of dat nu voor drie maanden of voor altijd is. Ze waren zo zenuwachtig voor hun examens, het was schattig om te zien.”

Een man die was gezakt, barstte in tranen uit. Zo veel betekent het examen voor hem. Hij kan herexamen doen. Het bewijst hoe belangrijk ze de lessen vinden. ,,Deze vluchtelingen weten dat ze waarschijnlijk asiel gaan krijgen vanwege de oorlog in Syrië. Ze weten dat de taal leren heel belangrijk is.”

Diploma

Vanwege wat Alexandra en Maaike hebben betekend voor de vluchtelingen in De Koepel, zetten de vrijwilligers van het Nova College ze op vrijdagavond in het zonnetje in Grand Café Brinkmann en krijgen ze een cadeau. Helaas ontbreekt Verhoeven wegens griep. Alexandra Feitsma houdt het niet droog wanneer opleidingsmanager Petra Zijlstra opsomt hoe belangrijk zij is geweest voor honderden vluchtelingen in Haarlem. Zij hebben binnen vijftien week hun eerste ‘diploma’ Nederlandse taal binnen, mede dankzij Feitsma en Verhoeven.

Reacties