Vijf antwoorden over de nieuwe burgemeester

Aftrap door burgemeester Schneiders.
Aftrap door burgemeester Schneiders.
Foto: haarlemnieuws

Ik hoor al diverse namen vallen: is er al witte rook? Nee, we hebben nog geen nieuwe burgemeester. Wel zijn de voorbereidingen voor de opvolging van Bernt Schneiders, die per september vertrekt, in volle gang. Bijna duizend Haarlemmers gaven via internet aan welke eigenschappen zij belangrijk vinden bij een nieuwe burgemeester. De gemeenteraad zegt deze handreikingen serieus te hebben genomen bij het bepalen van een profielschets. Een tekenaar zette de geuite wensen om in een strip:

Profiel van de nieuwe burgemeester in woorden.
De hele tekening is hier te bekijken.

 

Woensdagavond komt commissaris van de Koning Johan Remkes naar Haarlem om de raadsvergadering bij te wonen waarin de definitieve profielschets wordt vastgesteld. Dit profiel is al op papier gezet en is te lezen via haarlem.nl.

Wat voor burgemeester zoeken we? Het zijn natuurlijk vooral open deuren die worden ingetrapt met het bepalen van het profiel. Zo zoekt de stad ‘een stevige persoonlijkheid’, die onafhankelijk is en de meest herkenbare bestuurder van de stad. Stel je eens voor wanneer dit andersom zou zijn. We zoeken een slappe zak die zijn oren laat hangen naar de hardste schreeuwers en iemand die alleen achter zijn laptop blijft hangen. Opmerkelijker zijn de passages waaruit valt af te leiden dat de opvolger van Schneiders blijkbaar veel van Schneiders weg moet hebben. Zo moet de opvolger een ‘relativerende kwinkslag niet schuwen.’ We zoeken een boegbeeld, een autoriteit, een verbinder, een netwerker en een inspirator. Hij moet het goed doen in de media, een ambassadeur zijn en er staat nog net niet bij dat hij enthousiast gitaar moet spelen. Overigens staat er ook bij dat overal waar ‘hij’ staat, ook ‘zij’ kan worden gelezen.

Wie bepaalt wie de nieuwe burgemeester wordt? Eerst moeten er uiteraard mensen zijn die durven te solliciteren op deze enorme verlanglijst. De belangrijke fase in de procedure verloopt daarna in het diepste geheim. Over de uitslag kan vanaf nu niet worden gecorrespondeerd. Een groepje fractievoorzitters gaat de brieven beoordelen en de gesprekken voeren. Mogelijk schuift er nog een wethouder aan om te adviseren. Op de achtergrond zullen ook de politieke partijen meebepalen. Haarlem is een belangrijke stad die meestal door een PvdA-lid wordt bestuurd. De twee regeringspartijen PvdA en VVD zullen een robbertje vechten om deze positie en daarnaast is D66 de grootste partij in de stad geworden. VVD en D66 hebben genoeg argumenten om te pleiten voor een burgemeester uit eigen geledingen. De druk op de verschillende fractievoorzitters in Haarlem zal groot zijn. Mogelijk volgt er gewoon een handjeklap tussen de grote partijen. Wie zal het zeggen? Niemand. Want over de uitslag zal niet worden gecorrespondeerd.

Hoe komt het dat er al namen van kandidaten rondzingen? Journalist Max Sipkes heeft een website gemaakt waar inwoners hun eigen kandidaat kunnen voordragen. Deze site maakt geen onderdeel uit van de officiële procedure en dient vooral ter vermaak. Ook al nemen sommigen de namen en de site wel erg serieus. Onder de meest genoemde kandidaten staan bekende Haarlemmers als Gerrit Jan Stapelkamp, Bruno Giebels en Alain Timmers. Iemand heeft ook de geboren Haarlemse Femke Halsema genomineerd en dit noopte haar management zelfs om een verklaring af te geven over het burgemeesterschap. Veel politici staan de lijst van genomineerden. Daarbuiten ook personen als ondernemer Erik de Vlieger, judoka Dennis van der Geest en oud-voetballer Abe van den Ban. Serieuze Haarlemse kandidaten namens de PvdA op de lijst lijken: oud-wethouder en nu burgemeester Maarten Divendal en Stan Katee (rechterhand van de premier). Maar let op: al deze mensen hebben zich niet zelf op de lijst gezet, ze zijn genomineerd.

En onze geboren Haarlemmer van de VVD, Fred Teeven. Hoe zit het daar mee? De afgetreden staatssecretaris en nu Kamerlid is de enige hotemetoot die heeft bevestigd dat hij in de running is voor het burgemeesterschap. Hij zegt positieve reacties te hebben gehad op deze ontboezeming. Ook is er een petitie gestart tégen zijn komst. Mediapartner RTV Noord-Holland ging meteen de straat op met Teeven om een enkele mening te polsen onder Haarlemmers, zie hieronder. De belangrijkste les van dit alles: De opvolging van Bernt Schneiders houdt veel gemoederen bezig en een waarschuwing is op zijn plaats: pas op dat de voorpret niet zo groot wordt dat het resultaat tegenvalt. Sowieso heeft een opvolger van Schneiders het al moeilijk zat om in diens voetsporen te treden. Hoewel hij/zij dat met een ‘relativerende kwinkslag’ zo kan relativeren.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen