V&D weg. En de winnaar is: Van der Pigge

Uitzicht vanaf het terras van V&D (eind 2015).
Foto: haarlemnieuws

Het machtige pand van de V&D is jarenlang het beeldbepalende winkelhart van Haarlem geweest. Nu is het hart levenloos achtergebleven met het faillissement van het toonaangevende warenhuis van weleer.

Zowel de V&D als het voormalige ‘winkelpaleis’ heeft een stempel gedrukt op de geschiedenis van de Haarlemse binnenstad. Ooit, tien jaar voor de Tweede Wereldoorlog, was de nagebootste wolkenkrabber het hoogste gebouw van Haarlem. En, wist je dat?, Vroom & Dreesmann begonnen ooit in de Korte Veerstraat met De Zon. De twee ondernemers voorzagen toen al dat de Grote Houtstraat dé winkelstraat van Haarlem zou worden. Zoals allemaal te zien is op dit filmpje.

Het pand krijgt hopelijk snel een nieuwe bestemming, maar de ondergang van het warenhuis is een drama voor de vaste klant. Hoewel die aan het uitsterven was, want V&D verkocht steeds minder. Het restaurant La Place en zijn terras waren de grootste publiekstrekker. Kijk maar naar bovenstaande foto, het is een van de mooiste uitzichten van Haarlem.

Het publiek ten spijt, helemaal erg is de gang van zaken voor het trouwe personeel dat nu op straat staat. Dit is fantastisch weergegeven in een persoonlijk artikel met ‘de horlogeman’ en zijn vrouw in Haarlems Dagblad. Lees het hier.

Maar niet het hele winkelhart is uitgestorven. Nee, een klein bedrijf hield dapper stand. Het verhaal is bekend: De authentieke drogisterij Van der Pigge week niet voor de expansiedrift van Vroom & Dreesmann die winkels en zelfs een straat opslokten. De triomf is groot nu Van der Pigge de massieve buurman heeft overleefd. Mediapartner RTV Noord-Holland ging een dropje halen bij de overwinnaar:

 

 

Reacties