NOS stopt met Mart Smeets na Spelen in Rio

De olympische ringen.
Foto: pr

Haarlemmer Mart Smeets krijgt van de NOS een afscheid in stijl. Tijdens de Spelen van Rio deze zomer verzorgt de beroemde presentator het commentaar bij het olympisch basketbaltoernooi.

NOS-Sport Hoofdredacteur Maarten Nooter: ,,Mart is niet van recepties en toespraken. De enige manier om gepast afscheid te nemen is door hem te laten werken. Zo zit hij in elkaar. Een mooie laatste klus, een stevige job en ook nog eens op het grootste en mooiste sportpodium van de wereld: Mart gaat voor ons commentaar geven bij het olympisch basketbaltoernooi. Iedere dag, op een vaste tijd, de beste wedstrijd. En helemaal aan het eind – live – de finale. Letterlijk en figuurlijk dus. Een prachtig podium, met vedetten en sterren. Een podium dat past bij de status van Mart Smeets.”

Beste presentator

Daarmee eindigt een NOS-loopbaan van 42 jaar voor Mart Smeets (69). Al die tijd, zo meldt de NOS op haar site, was hij hét gezicht van NOS Studio Sport. Presentator, commentator en verslaggever: Mart Smeets was het allemaal. “De beste presentator die dit land heeft gekend”, aldus NOS Sport-hoofdredacteur Maarten Nooter.

In de aanloop naar het olympische afscheid zal Mart Smeets bovendien als vanouds een aantal reportages maken en een paar keer commentaar geven bij het wielrennen. Nooter op de NOS-site: ,,En dan dus het afscheid, zo hebben we het samen afgesproken. De finishstreep ligt in Rio, met op de laatste dag van de Spelen, vlak voordat de vlam dooft, live de basketbalfinale, Marts Finale.”

Dunkje

Mart Smeets meldt op de site ook dat hij rond de Amstel Gold Race in april afscheid neemt van de wielerverslaggeving. ,,In Rio zal ik vervolgens via een ‘klein dunkje’ de NOS verlaten. Een club met een bijzondere nestgeur waarvoor het al die jaren heel prettig werken was.”

De NOS roemt Smeets als een icoon van de publieke omroep. Jan de Jong, algemeen directeur: ,,Mart was een van de redenen waarom ik 23 jaar geleden zo dolgraag bij NOS Studio Sport wilde werken. Een icoon. Een vedette. Mart is de Johan Cruijff van de presentatoren. Mart heeft televisiegeschiedenis geschreven. Niemand zal ooit meer zo veel uur live televisie maken als hij. Mart is een allrounder en kan alles; presenteren, commentaar geven, filmpjes maken, inspreken, duiden, interviewen en vooral improviseren. Mart, er is geen betere. En daarom is het zeer gepast om op het grootste sportpodium ter wereld afscheid te nemen.”

Mart Smeets is deze week aangetreden als ambassadeur van de Honkbal Week Haarlem.

Hier nog een herinnering aan Mart Smeets, zijn typerende uitspraken:

Reacties