Mag winkelcentrum Schalkwijk groeien of niet?

Winkelcentrum Schalkwijk.
Foto: haarlemnieuws

Velen houden hun adem in voor komende dinsdag wanneer bezwaarmakers bij de Raad van State protesteren tegen een uitbreding van winkelcentrum Schalkwijk.

Eind maart wordt vervolgens een uitspraak verwacht.

Scenario’s

Oktober vorig jaar maakte de gemeenteraad het mogelijk om uit te breiden. Een aantal partijen heeft daar bezwaar tegen aangetekend. De winkeliers houden rekening met drie scenario’s. Bij groen licht kan een zoektocht beginnen naar een bouwer en hoogstwaarschijnlijk eind 2017 gaat de eerste paal in de grond.

Bij de gemeente Haarlem hebben zich al zeker zes bouwers gemeld om de uitbreiding op zich te nemen. In eerste instantie komt er in wat Schalkstad is gaan heten een groot gedeelte aan winkelruimte voor bijvoorbeeld twee supermarkten, horeca, 150 woningen en een parkeergarage met zeshonderd plaatsen op het Floridaplein.

Ingewikkeld

Het tweede scenario is het ingewikkeldst. Dan wordt het nieuwe bestemmingsplan slechts ten dele goedgekeurd en is het onduidelijk wat er wel en niet kan verrijzen aan gebouwen.

Het derde scenario betekent stilstand voor het winkelcentrum dat nu ook net de V & D is kwijtgeraakt. Dan wordt het bestemmingsplan vernietigd. De gemeente moet dan eerst met een nieuw bestemmingsplan komen en dat laat doorgaans lang op zich wachten.

Bioscoop

De gemeente schrijft over de uitbreiding van het winkelcentrum en omgeving:

De nieuwbouwplannen voor de eerste fase van Schalkstad dragen bij aan een verbetering van de kwaliteit en leefbaarheid van de omgeving van het winkelcentrum. Er komen andere functies bij en de buitenruimte wordt vernieuwd. De strategische uitbreiding van het winkelaanbod en looproutes in het winkelcentrum zorgen voor een versterking van de aantrekkingskracht.

In de eerste fase gaat het om drie bouwlocaties, namelijk het Floridaplein, de Nicepassage en het noordelijk deel van Andalusi√ę. Op het Floridaplein komen winkels, horeca, een parkeergarage en nieuwbouwwoningen. Daartegenover ligt de Nicepassage, de huidige oostelijke ingang van het winkelcentrum. Hier wordt gewerkt aan de komst van een bioscoop, horeca en winkels.

 

Reacties