Vogel- en hazenexcursies rondom Spaarndam

Hazen vechten.
Hazen vechten.
Foto: ivn

De vereniging voor natuur- en mileueducatie IVN biedt de komende tijd twee excursies aan rondom Spaarndam.

Komende zondag, 20 maart, loopt IVN Zuid-Kennemerland rond met belangstellenden in het unieke vogelgebied het Landje van Gruijters ten westen van Spaarndam.

Grutto’s terug uit Afrika

De eerste grutto’s keren terug uit Afrika en een aantal van hen strijkt nu neer in het Landje van Gruijters. In het voorjaar strijken hier veel steltlopers neer. Dan stappen er vele lepelaars, groenpootruiters, bosruiters, witgatjes en tureluurs rond op zoek naar voedsel in de modderige bodem. Wintergasten zoals de smient en wintertaling blijven nog even en laten zich goed horen en zien.

Naast het spotten van vogels, vertelt de natuurgids waarom deze plek zo populair is bij een groot aantal soorten vogels en hoe het beheer is geregeld. Trek warme kleding en stevig schoeisel aan en ga met ons mee op zoek naar de schoonheid van het Hollandse landschap en zijn vogels. Vergeet niet een verrekijker mee te brengen. Zeker een leuke excursie voor minder ervaren vogelaars en/of oudere kinderen.

Aanvang is om 12.00 uur op de parkeerplaats bij het Landje van Gruijters in Spaarndam. Vanaf de Slaperdijk richting Spaarndam, in Spaarndam het eerste weggetje links. Duur: 1,5 uur. Aanmelden vooraf is niet nodig.

Paasmaan

De woensdag daarop zijn de hazen aan de beurt. Op een eeuwenoud pad, dwars door de weilanden van Spaarnwoude gaat IVN Zuid-Kennemerland op zoek naar hazen tijdens de jaarlijkse paasmaanexcursie. Hazen zijn mysterieuze dieren. ’s Nachts actief en vanouds nauw verbonden met Pasen. Even na 19.00 uur verschijnt de paasmaan boven de horizon; de 1ste volle maan in de lente.

Paartijd

Spaarnwoude is eind jaren ’60 aangelegd als groene buffer tegen de opkomende verstedelijking. Het bijna 3.000 hectare grote gebied vormt een oase van groen, natuur en rust en biedt een onderkomen aan vele soorten vogels, maar ook knaagdieren zoals de haas vinden er een gastvrij verblijf. De haas graaft geen hol maar verblijft in een leger, een ondiepe holte in de grond. Dit maakt ze kwetsbaar voor vijanden. Dat er nog veel hazen zijn is onder andere te danken aan de grote vruchtbaarheid. De paartijd begint in het vroege voorjaar. De mannetjes vechten om de gunst van het vrouwtje. Zoals mogelijk tijdens de excursie valt te zien.

Vertrek om 18.00 uur vanaf de Liedehoeve, Liedeweg 32, Haarlemmerliede. Duur: 2 uur. Aanmelden vooraf is niet nodig. Doe laarzen aan en neem een verrekijker mee. Na afloop gaan we nog even kijken of er lammetjes zijn in de stal.

Kijk voor meer informatie op de IVN-site.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen