Haarlem haalt tonnen binnen dankzij inwoner

De vlag kan uit.
De vlag kan uit.
Foto: haarlemnieuws

De gemeente Haarlem heeft de afgelopen maanden bijna 2,5 ton binnengehaald als gevolg van onderzoekswerk van inwoner Ralph Mooijekind.

Ambtenaren hebben in 2012 tot en met 2014 bij grotere bouwprojecten in de stad namelijk bijna vierhonderdduizend euro te weinig aan precario geheven bij de betrokken aannemers. En daar kwam Mooijekind achter. Precariobelasting kan worden geheven wanneer een bouwer bijvoorbeeld gemeentegrond gebruikt bij een bouwproject, zoals het geval was bij de verbouw van het Provinciekantoor aan het Houtplein.

Complimenten

Door de belasting na te vorderen is nu 2,5 ton alsnog betaald. Halverwege vorig jaar verwachtte de gemeente nog 179.000 aan navorderingen te kunnen innen. Dat pakte beter uit. Toch een mooie opsteker voor de gemeentekas. Een gemeentewoordvoerder: ,,Complimenten aan Ralph Mooijekind voor zijn goede werk. Hij heeft deze zaak aan het rollen heeft gebracht.”

Mooijekind beet zich vast in het bouwproject Hof van Peltenburg bij hem in de straat: de Zomervaart. De buurman ontdekte onder meer dat de aannemer maar zo’n vierduizend euro aan precario betaalde, terwijl dat ruim een ton had moeten zijn volgens de gemeenteregels. De gemeente reageerde door te zeggen dat het om een inschattingsfout ging. Vermoedens zijn er ook dat aannemers zo worden gepaaid om sneller te gaan bouwen in Haarlem.

Wethouder Jeroen van Spijk komt nu ook dit jaar met een nieuwe precarioverordening.

Geen cent

Mooijekind gaat onverdroten voort met zijn strijd. Onlangs ontdekte hij, na een WOB- verzoek om informatie openbaar te maken, bij de provincie Noord-Holland dat een mededeling van B en W van Haarlem niet klopte. Die had aan de raad geschreven dat de provincie zo’n 68.000 euro aan precario alsnog zou betalen. Uit zijn onderzoekswerk bleek echter dat de provincie geen cent zou betalen. De gemeentewoordvoerder kan nu achteraf niet achterhalen hoe dit proces is verlopen, maar eind februari heeft niet de provincie maar aannemer Heijmans het verschuldigde bedrag alsnog overgemaakt. Ongetwijfeld dat deze gang van zaken ook weer vragen in de gemeenteraad gaat opleveren, want de vraag is bijvoorbeeld of het onderzoek van Mooijekind hier een rol in heeft gespeeld.

Bovendien vraagt Mooijekind zich hoe het komt dat de navorderingsbedragen in tweede instantie zo veel lager zijn uitgevallen. Ook dat wil hij nader gaan uitzoeken. Ralph Mooijkind beheert de website heelhaarlemwobt waar hij een overzicht geeft van WOB-verzoeken in Haarlem.

 

Ralph Mooijekind.
Ralph Mooijekind.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen