Iris: Waarom veganisten chille hippies zijn

21 mrt 2016, 15:38 Nieuws
img 2904
haarlemnieuws

Een cliché over vegans is dat het allemaal spiri-wiri, hippie-achtige boomknuffelaars met geitenwollen sokken zijn. Al dragen we geen wol, het hippie-gedeelte bevat zeker enige waarheid. Niet alleen omdat wiet en paddo’s veganistisch zijn, maar ook om heel wat andere redenen.

A voice for the voiceless

Er zijn heel veel verschillende typen veganisten, net als dat er een hele hoop verschillende niet-veganisten zijn. Toch zijn er onder de veggies

een paar terugkomende thema’s, waaronder gelijkheid. Net als in de opstandige jaren zestig willen we allemaal dat er een verandering komt in de maatschappij. Vrede en compassie staan bovenaan een veganist zijn verlanglijstje en we zijn ervan overtuigd dat beide waarden op je bord beginnen. Al denk ik ook dat het al in de winkel begint.

Wanneer je dierlijke producten koopt of iets dat op dieren is getest, draag je bij aan dierenleed. Of dat nu vlees, eieren, zuivel, wol, bont, leer of een mascara van Maybelline is. Elke dag worden er dieren genadeloos mishandeld en vermoord. De enige reden daarvoor is geld. Zolang de consumenten de vraag hoog houden zullen de bedrijven hetzelfde bij de productie doen en dat is precies wat de hippies door hadden: niet meer investeren in iets wat je niet ondersteunt en de bedrijven zullen andere producten verzinnen die wel iets opbrengen. Veganisten volgen graag dit voorbeeld.

Sommige mensen denken dat veggies dierenlevens zelfs belangrijker vinden dan mensenlevens omdat we het alleen maar over dieren hebben. Toch streven veel van ons ook naar gelijkheid voor de mens in termen van seksualiteit, huidskleur, geslacht en werk. Ikzelf probeer te letten op fairtrade-kleding en voedselproducten en het maakt mij ook niks uit of je nu een vrouw of een man zoent op straat. Liefde is liefde.

Blije bananen

Iedereen houdt van eten. Een goede maaltijd na een lange dag werken is dan ook een echte opkikker. Helemaal niet vreemd, want uit onderzoek blijkt dat wat je eet is gelinkt aan je psychisch welzijn. Studies van over de hele wereld bevestigen dat mensen die meer fruit en groenten eten niet alleen gezonder zijn, maar ook gelukkiger .

Deze associaties bleven zelfs significant bij controlegroepen die andere demografische of gezondheidsfactoren hadden, zoals de arbeidssituatie, inkomen, de opleiding, ernstig ziek zijn, roken en BMI. Maar ja, hoe kunnen planten ervoor zorgen dat je het zonnetje in huis blijft? Heel simpel: meer vitaminen en mineralen! Veel planten bevatten bijvoorbeeld vitamine C, een belangrijke co-factor bij de productie van dopamine. Dopamine speelt een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. Daarnaast bevatten veel planten antioxidanten en vitamine E die helpen lichamelijke ontstekingen tegen te gaan.

Daarbij wordt er gedacht dat een lagere kans op ontstekingen helpt depressie tegen te gaan of zelfs te voorkomen. Ook zijn B-vitamines en het eiwit tryptofaan van belang voor je humeur: deze zijn namelijk van belang voor het aanmaken van serotonine, het happy hormoon. Beide zijn te vinden in, bijvoorbeeld, bananen. Eat up! Zorg wel dat ze rijp zijn (geel met bruine spikkels) voor optimale vertering. To top it all off , een goede mood helpt je om betere food keuzes te maken. Het is dus een vicieuze cirkel.

Bewust zijn van het bewustzijn

Voor hippies was meer bewustzijn ontzettend belangrijk. Zij hoopten dit te bereiken door middel van drugs. Veganisten vinden bewust zijn net zo belangrijk alleen we proberen dit te bereiken met goederen die veel makkelijker te verkrijgen zijn: voedsel! Toen ik veganistisch werd, veranderde er een hoop, vooral van binnen. Deze veranderingen vonden plaats omdat onze lichamen niet gemaakt zijn om dierlijke eiwitten te verteren.

Voordat ik stopte met het eten van dierlijke producten, besteedde mijn lichaam zoveel energie aan het bestrijden van deze gifstoffen die ik elke dag opnieuw innam. Ik had geen energie meer om de dingen om mij hen op te merken. Ik zat in mijn eigen bubbel. Toen ik begon te focussen op écht eten (fruit, groente, bonen, granen, noten, zaden) verschoof mijn hele bewustzijn. Mijn bubbel was stuk geprikt en opeens was ik meer bewust van alles om mij heen.

Nu voel ik mij verbonden met alles en iedereen, wat ook de reden is dat ik deze boodschap, veganisme, met alles en iedereen wil delen: bewuste keuzes maken, leven met compassie, dankbaarheid en liefde. Dit is niet alleen belangrijk voor alles om ons heen maar ook voor onze gelukzaligheid.

Zoals Paul Watson (mede-oprichter van Greenpeace) zijn vriend Bob Hunter beschreef: ‘He was more than just being a writer. Bob saw himself as helping to bring about a cultural revolution’

en daar kan ik mijzelf helemaal in vinden. Ja, ik beschouw mezelf wel een beetje als een hippie en naar mijn mening is daar niks mis mee, hippies waren tenslotte een chille en revolutionaire groep mensen. Daarom vind ik veganisten chillie hippies. We zijn gewoon normale mensen die net wat meer blij-makend voedsel eten dan de gemiddelde aardbewoner en proberen daarmee hetgeen wat men 'cultuur en traditie' noemt te veranderen. We hopen je te prikkelen die bubbel om je heen stuk te prikken. Beetje bij beetje. Want de wereld, de dieren en wijzelf hebben het nodig. Peace out .

Heb je Netflix?

Kijk dan maar eens naar:

- Cowspiracy

- Blackfish

- Food Matters

- How to Change the World

Driegangenmaaltijd van de maand:

Voorafje: Tomaten Crème Soep

Hoofdgerecht: Pasta Pesto, maar in plaats van “normale pesto” gebruik deze pesto van de Appie

Dessert: Het beste bananenbrood dat ik ooit gegeten heb

.