Woordenstrijd over lot vluchtelingen in de Koepel

De Koepel
Foto: haarlemnieuws

De Koepel wordt van noodopvang een tijdelijk asielzoekerscentrum, beweert Haarlems Dagblad vandaag stellig op de voorpagina. Helemaal niet waar, zegt de gemeente meteen dezelfde ochtend. Huh? Wat is er aan de hand?

‘Zeer betrouwbare bronnen’ vertellen de krant dat de tijdelijke bewoners van de Koepel in deze locatie hun asielprocedure mogen afwachten in plaats van te verhuizen naar Ter Apel of Doetinchem. Deze verhuizingen zijn mentaal en fysiek zwaar voor de asielzoekers en bovendien is wachten in de Koepel, hoewel het een gevangenis is geweest, een stuk luxer gebleken dan de opvangsituatie op andere plekken.

Tijdelijke AZC

Ook valt in het artikel te lezen dat de oude gevangenis geen officieel azc wordt, maar wel meer dan een doorstroomcentrum. Het kan geen asielzoekerscentrum worden omdat deze plek slechts tijdelijk beschikbaar is gesteld. Eigenlijk is er één onderdeel van het artikel omstreden: zoals wel vaker gebeurt, is het de kop boven het artikel die vooral de gemeente in de stress doet schieten. De term ‘tijdelijke azc’ ligt politiek zeer gevoelig en ook de omwonenden zouden wel eens kunnen schrikken.

De gemeente brengt een eigen bericht uit met de kop ‘Koepel wordt geen AZC’ zonder te verwijzen naar het krantenartikel. Aan de wijkraad Scheepmakersdijk schrijft het hoofd voorlichting van de gemeente bovendien:

‘Vandaag staat er een artikel op de voorpagina van het Haarlems Dagblad: Koepel wordt tijdelijke AZC. Net als u zijn wij hierdoor verrast. Het klopt dat COA in gesprek is met de IND om te kijken of het mogelijk is om de huidige bewoners van de Koepel hun procedure te laten doorlopen in De Koepel. Tot nu toe moest de vluchteling, zodra hij of zij in procedure ging, naar een andere locatie. Dit zorgt voor onrust bij de bewoner, bij de vrijwilliger en bij de direct omwonenden. Nieuwe bewoners hebben een periode nodig om te wennen aan de buurt en de regels. Wanneer dit door gaat zou dat winst voor iedereen betekenen.

Het klopt overigens niet dat De Koepel dan een tijdelijke AZC wordt. Als het doorgaat blijft De Koepel een noodopvang, met de mogelijkheid om de procedure in Haarlem te doorlopen. Voor de duur van het gebruik van De Koepel als noodopvang, maakt dit niets uit. Er is afgesproken dat De Koepel in gebruik blijft als noodopvang zolang dat nodig is, maar zeker niet langer dan het moment dat De Koepel nodig is voor herontwikkeling. Dat is januari 2017.’

Experiment

Het krantenbericht klopt dus, behalve die ene term in de kop erboven. De krant meldt ook dat de nieuwe status van de Koepel een experiment is van het COA, in Nederland komt deze vorm van vluchtelingenopvang nog niet voor.

Al met al mooi nieuws voor de circa vierhonderd vluchtelingen die in Haarlem mogen blijven zolang ze in de procedure zitten. En daar gaat het toch om. Hoe de Koepel gaat heten, zal de tijdelijke bewoners worst zijn.

Nu nog wachten tot het COA het nieuws bevestigt. Dit is nu nog niet het geval.

 

Reacties