Diploma’s uitgereikt aan eerste lichting vluchtelingen in Koepel

De eerste geslaagden uit de Koepel.
Foto: haarlemnieuws

Vijf vluchtelingen die in de herfstvakantie in de Koepel in Haarlem onderdak vonden, hebben donderdagavond hun diploma Nederlands ontvangen in het Nova College aan de Tetterodestraat. Onder hen is Abdeelkareem Shkeife die in januari het woord kreeg van burgemeester Schneiders op de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie. Hij haalde tijdens het examen een tien voor luisteren.

Dicteersnelheid

Vier andere vluchtelingen kregen certificaten en kunnen over een paar maanden alsnog proberen het diploma Nederlands (niveau 1A) te halen. Deze papiertjes zijn noodzakelijk voor eventuele vervolgopleidingen. Opleidingsmanager Petra Zijlstra van het Nova College sprak lovende, Nederlandse woorden over de geslaagden. Voor de zekerheid wel op dicteersnelheid. ,,Dit is jullie eerste diploma en ik hoop niet het laatste. We hebben jullie een kleine stap geholpen en verder hebben jullie het helemaal zelf gedaan. Daar verdienen jullie een applaus voor.”

Yousef Mansoer mag zich de eerste vluchteling uit de Koepel noemen die een diploma haalde. Deze ‘Koepelaars’ wonen inmiddels in oorden verspreid over het hele land waar ze veelal in azc’s hun asielprocedure afwachten. Een enkeling heeft al een status. Speciaal voor de diploma-uitreiking kwamen ze weer naar Haarlem. Er zullen snel meer geslaagden volgen. Het clubje van donderdagavond mag gerust een team van bollebozen worden genoemd. Er was één geslaagde bij die pas twee maanden in Nederland is! Bovendien werden er gisteravond opnieuw examens afgenomen aan de Tetterodestraat. Deze cursisten horen over een tijdje of zij ook zijn geslaagd.

Vrijwillige docenten

De coördinator van de taallessen, Peggy Donker, rekende uit dat er inmiddels bijna 700 vluchtelingen Nederlandse les hebben gehad van het Nova College in combinatie met veel vrijwillige docenten. Het was daarbij gisteravond ook een feest voor de vrijwilligers die de Koepelaars als eersten opvingen en les gaven: Alexandra Feitsma en Maaike Verhoeven.

Donkers: ,,Voor de vluchtelingen die vanavond hun papiertje haalden, betekent dat het eerste tastbare bewijs dat ze iets betekenisvols hebben gedaan nadat ze zijn gevlucht. Dankzij de vrijwilligers konden ze na aankomst in Haarlem binnen twee weken aan de slag met Nederlandse taal. Het COA gedoogde dat omdat ze het een goede dagbesteding vond. Zo kwamen de vluchtelingen in het voorportaal van het inburgeringsproces.”

Donker en het Nova College zijn blij dat de vluchtelingen die nu in de Koepel zitten, niet meer hoeven te verhuizen naar andere centra tijdens de asielprocedure. Nu ze waarschijnlijk in Haarlem kunnen blijven, kan de Nederlandse les nog professioneler worden opgezet. Donker: ,,Nu komt er een ander regime en is er meer geld beschikbaar.”

 

 

 

Reacties