Betaald parkeren per minuut geschikt voor alle garages in Haarlem

Het stadhuis van Haarlem.
Foto: haarlemnieuws

Betaald parkeren per minuut is in parkeergarage De Kamp succesvol en deze methode ‘lijkt geschikt om ook in andere garages te gebruiken’, meent GroenLinks-wethouder Cora-Yfke Sikkema.

De eerlijke manier van afrekenen bestaat sinds augustus vorig jaar. De Kamp, in de De Witstraat, had van augustus tot en met december meer transacties en meer inkomsten dan het jaar ervoor. De Kamp hield daarmee de stijging bij die ook in andere garages is gemeten ten opzichte van 2014.

Niet te klagen

Met andere woorden: niet alleen is het systeem voor gebruikers eerlijker en aantrekkelijker, de gemeente heeft er als ontvanger van de parkeergelden ook niet over te klagen. ‘Het gekozen tarief en de methode van afrekenen lijken daarmee geschikt te zijn om ook in andere garages te gebruiken’, concludeert Sikkema dan ook.

Het gaat hier om een voorlopige conclusie. In augustus dit jaar is het eindoordeel klaar. Dan wordt bekeken of er aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om dit systeem in alle garages in te voeren.

Vijf cent per minuut

Het experiment met deze betaalmethode is redelijk uniek in Nederland. Een belangrijk doel is ook om de kortparkeerder naar de regelmatige lege De Kamp te lokken. De Kamp ligt dicht bij de winkelstraten in het centrum en kan zo winkelpubliek aantrekken. De eerste tien minuten zijn gratis en de parkeerder betaalt bijna vijf cent per minuut.

Al geruime tijd is Trots Haarlem-raadslid Sander van den Raadt bezig om betaald parkeren per minuut in te voeren. De gemeenteraad steunde zijn motie ruim vijf jaar geleden al, in augustus werd deze dan toch uitgevoerd.

 

 

 

 

Reacties