Ruim 78 duizend Haarlemmers stemmen niet tijdens referendum

Het stadhuis van Haarlem.
Foto: haarlemnieuws

Ruim 78 duizend stemgerechtigde Haarlemmers hebben niet de moeite genomen om een stem uit te brengen tijdens het referendum van woensdag.

38.639 stemmen werden uitgebracht over het associatieverdrag met Oekraïne. Het nee-kamp in Haarlem won met 53,4 % (Bijna 21.000 stemmen). Dat is lager dan landelijk waar meer dan 61 procent tegen het verdrag stemde.

In Haarlem is D66 de grootste partij. D66 is fel voorstander van gebruik van het referendum en bovendien voorstander van het tekenen van het associatieverdrag. In de coalitie in Haarlem zitten verder partijen die uitgesproken vóór het verdrag zijn, D66, PvdA, GroenLinks, CDA. Duidelijk is dat de achterban van deze partijen om welke reden dan ook relatief weinig naar de stembus is gegaan. Of dat ze het niet eens zijn met de lijn van hun partij.

EU-kritische stad

Doordat ook in Haarlem de kiesdrempel van dertig procent is gehaald (33%, iets meer dan landelijk) moet de conclusie zijn dat Haarlem een EU-kritische stad is of in ieder geval kritisch is ten opzichte van Oekraïne.

De grote vraag is nu: om welke reden bleven ruim 78 duizend Haarlemmers thuis? Was het onderwerp, samenwerken met Oekraïne, niet interessant? Zijn deze Haarlemmers tegen het referendum als politiek middel? Of dachten bijvoorbeeld veel voorstanders van het verdrag het referendum te dwarsbomen door thuis te blijven? Als dat laatste het geval is, zijn ze zich nu rot geschrokken. Dan is de opkomst bij een volgend referendum ongetwijfeld veel hoger.

Reacties