Iris: Mevrouw Wijsheid en Meneer Tijd

Iris Vonkeman.
Foto: haarlemnieuws

Als veganist vind ik het soms lastig om anderen niet te bombarderen met feiten over het milieu, gezondheid en dierenwelzijn.

Het is soms moeilijk om mezelf onder controle te moeten houden terwijl ik het liefst door een microfoon zou willen blèren, in mensen hun oor zou willen schreeuwen of ze door elkaar zou willen schudden. WAKKER WORDEN! Maar ja, daar overtuig je natuurlijk niemand mee.

Onbeantwoord

De vraag die de afgelopen weken wat vaker door mijn hoofd spookt is: wat is dan nu wél de manier om mensen te overtuigen? Graag lees en luister ik naar de meningen van gelijkgestemden over dit onderwerp, maar de vraag blijft voor mij nog altijd onbeantwoord.

Als veganist is mijn doel om zo veel mogelijk verandering aan te brengen in het eet- en leefpatroon van mensen om zo veel mogelijk dier- en mensenlevens te sparen en daarbij moeder Natuur een handje te helpen.

Veel veganisten hebben een ‘go vegan or go home’-instelling. Vooral op Youtube is dat een zekere trend en tot kort geleden was dat dan ook mijn denkwijze. Tenslotte is veganisme de beste manier om dierenlevens, evenals de planeet te redden, daar twijfel ik zeker niet aan. Dus om minder dan veganisme te promoten voelde voor mij als verraad aan de dieren en bedrog voor mijn medemens.

Psychologie

Toch is er een groot verschil tussen hoe IK me voel en wat de werkelijke uitkomst is voor die dieren en de planeet. Wanneer het gaat om verandering in eet- en leefpatronen, is het van belang om te beseffen dat het gaat om menselijke interactie en moet er dus met de psychologie van de mens rekening gehouden worden. Het duurde even voordat ik die connectie gemaakt had.

Iris keurt drakenfruit.

Hoe langer je veganistisch bent, hoe verder je verwijderd raakt van de manier van denken van niet-veganisten. Het idee dat iemand niét veganistisch is, wordt met de dag vreemder. Toch is het helemaal niet zo raar als je wat meer gaat nadenken over de denkwijze van de mens.

Spot drijven

Eén van onze belangrijkste waarden is sociaal contact. Niemand wil echt anders zijn. Als we anders zijn impliceert dat dat we niet voldoen aan een bepaalde norm of normen. Als we hiervan afwijken, ben je niet ‘normaal’, je deugt niet. De spot drijven met mensen die zogezegd anders zijn, is een terugkerend thema in onze geschiedenis. Zwarten, vrouwen en homoseksuelen worden tot op de dag van vandaag geteisterd door ons normensysteem.

Doordat het eten van andere dierensoorten tegenwoordig (helaas) nog als gewoon wordt gezien, voldoe je als veganist ook niet aan de norm en ben je dus niet ‘normaal’. Dit is iets wat de meesten van ons, soms onbewust, niet willen. We willen erbij horen, we zijn tenslotte kuddedieren.

In het algemeen wordt er misschien gedacht dat vegetariërs en veganisten een afzonderlijke groep is die anders is dan de rest. Naar mijn mening is dat is geen goed teken. Ik wil niet dat mensen denken dat ze een hele nieuwe identiteit aan moeten nemen om hun eetpatroon te veranderen. Een mens kan toch gewoon van gedachten veranderen?

PINK!

Hoewel het op het eerste gezicht misschien lijkt dat je als veganist buiten de boot valt, kan ik uit eigen ervaring vertellen dat dat in geen enkel opzicht het geval is. Integendeel, ik heb zelfs meer vrienden gemaakt door lid te worden van PINK! (jongerenafdeling van de Partij voor de Dieren) en omdat ik door internet met andere gelijkgestemden in contact ben gekomen heb ik nu een vakantieadresje in Amerika. Ondanks dat veel van mijn interesses veranderd zijn, heb ik nog altijd lol met vrienden en geen dierlijke producten eten weerhoudt mij er niet van om uiteten te gaan.

Olijven in de Bazaar.

Naar mijn mening zou het een stuk handiger zijn als meer veganisten de ‘alle kleine beetjes helpen’-instelling hadden. (Dan moet ik er wel bij zeggen dat dit in Nederland gelukkig vaak wel al het geval is.) Als iedereen namelijk kleine veranderingen zou aanbrengen, zouden de effecten logischerwijs groots zijn. Al eet je één keer minder vlees in de week en vervang je het door een vleesvervanger en al neem je af en toe is sojayoghurt in plaats van ‘gewone’ yoghurt, het is een stap in de goede richting. Daarnaast zorgt het ervoor dat de vraag naar vega groter wordt, waardoor de producenten meer van dit soort producten gaan leveren.

It’s your turn

Dit soort theorieën spoken vaak door mijn hoofd en ik ben blij dat ik door middel van het schrijven van columns mijn gedachten kan delen. Hoewel ik graag denk dat ik een wijze meid ben, wijsheid gaat hand in hand met de tijd en ik moet mezelf dus soms eraan herinneren dat ik pas 17 jaar deze aardbol bewandel. Daarom sta ik altijd open voor andere, wijze, theorieën. It’s your turn.

Driegangenmaaltijd van de maand:

Voorafje: Salade met een zelfgemaakte dressing van Fully Raw Kristina (ik zou haar salade dressings als inspiratie nemen en niet naar de hoeveelheden kijken. Haar recepten vragen namelijk om veel meer groenten en fruit dan nodig is om een éénpersoons salade aan te kleden)

Hoofdmaaltijd: Thai Noodle Bowl

Dessert: Keuze uit 3 soorten toetjes!

Reacties