Haarlem geeft Spaarndam-West niet uit handen

Spaarndammers bij de vergadering van de Dorpsraad. Op de derde rij, naast man met rode stropdas: Haarlems wethouder Merijn Snoek.
Spaarndammers bij de vergadering van de Dorpsraad. Op de derde rij, naast man met rode stropdas: Haarlems wethouder Merijn Snoek.
Foto: haarlemnieuws

Haarlem geeft Spaarndam-West niet uit handen, zelfs niet wanneer de Spaarndammers daar zelf om zouden vragen.

Spaarndam los van Haarlem? ‘Dat is nicht im frage.’ Die boodschap sprak Haarlems wethouder Merijn Snoek uit tijdens de Dorpsraadsvergadering in Spaarndam op donderdagavond.

Fusiepartner

De gemeente Haarlemmerliede & Spaarnwoude (Halfweg, Spaarndam-Oost, Spaarnwoude, Penningsveer en een Buitengebied) is bestuurlijk te klein en moet fuseren met een buurgemeente, Spaarndam-Oost maakt dus onderdeel uit van deze gemeente. De gemeenteraad heeft Haarlem laten vallen als mogelijke fusiepartner. Velsen, Haarlemmermeer en Amsterdam hebben betere papieren menen de raadsleden. Wethouder Snoek: ‘Wij zijn ingehaald door Amsterdam in de top drie en dat doet best even pijn. We zijn verbonden met de gemeenschap in Spaarndam en wij zullen blijven pleiten voor Spaarndam als één gemeenschap naar de provincie en naar de Eerste – en Tweede Kamer.’

De bewoners van Spaarndam-Oost en -West lijken vooral samen in een gemeente door te willen gaan. De Dorpsraad is daar ook voorstander van. Op 26 mei komt hierover een debatavond en daarna volgt een peiling. Op 8 juni is er een bijeenkomst in hotel De Zoete Inval voor alle bewoners van Haarlemmerliede & Spaarnwoude. Daarna komt er een besluit van de gemeenteraad op 28 juni. Pas in 2018 zal de Tweede Kamer de definitieve beslissing nemen.

Verbonden

Een aanwezige vrouw vroeg of in die peiling ook kan worden meegenomen dat Spaarndam in zijn geheel opgaat in een van de drie overgebleven fusiekandidaten. Daarop gaf wethouder Snoek aan dat dat nooit zal gebeuren. ‘Haarlem zit niet in een fusieproces en Spaarndam-West dus ook niet. Haarlem en Spaarndam-West blijven gewoon aan elkaar verbonden.’

Hoewel de gemeenteraad van Haarlemmerliede & Spaarnwoude liever Amsterdam dan Haarlem heeft als fusiepartner, stak niemand van de aanwezige Spaarndammers donderdag zijn vinger op toen werd gevraagd wie er voor samengaan met Amsterdam is. De vrees is dat gemeenten als Amsterdam en Velsen grootschalig amusement willen toelaten en de Houtrakpolder en andere groene gebieden willen laten vollopen met toeristen.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen