Jurre: Niet geselecteerd maar wel geslaagd

Jurre in Beverwijk.
Foto: haarlemnieuws

Na een aantal fantastische jaren op mijn middelbare school het Ichthus lyceum in Driehuis kan ik jullie nu zeggen, IK BEN GESLAAGD!
Maar hoe anders voelde ik me toen ik werd afgewezen voor de schoolmusical omdat ik niet kon zingen.

Het is voor mij niet alleen een school waar ik mijn examens heb gehaald en waar ik mensen heb leren kennen, maar ook de plek waar ik voor het eerst op een podium heb gestaan. Je kan wel zeggen dat hier mijn muzikale avontuur begon.
Echter niet helemaal gepland, ik had mij in een beetje impulsieve actie in de brugklas opgegeven voor het VIStival. Een interscholaire wedstrijd in de gemeente Velsen.
Dit met succes, waardoor ik op mijn eerste drie podia kwam, onder andere het Witte Theater in IJmuiden en de Stadsschouwburg Velsen. Wat natuurlijk een geweldige ervaring is voor een kind van 12. In het traject van het VIStival werd mij aangeraden om ook een instrument te leren spelen en van het een kwam het ander.

Ondanks wordt een dankzij

Echter had ik voor het succes met het VIStival al auditie gedaan voor de schoolmusical. Ik was uiteindelijk niet geselecteerd, omdat mijn zangkwaliteiten onvoldoende waren, maar werd vervolgens doorgestuurd naar het schooltoneel. Zo dacht de muziekleraar waarschijnlijk: Je kan niet zingen, maar vast wel goed op het toneel een boom spelen.  Ondanks dat ik niet geselecteerd was voor de schoolmusical heb ik vijf jaar lang met veel plezier schooltoneel gedaan. Als er iets is wat ik iedereen aanraad dan is dat om gewoon alles te proberen. Afgewezen worden of verliezen betekent niet dat het ook geen succes kan zijn.
Zonder de harde afwijzing – ik dacht toch dat ik een beetje kon zingen – had ik nooit het schooltoneel leren kennen. Buiten dat ik de afwijzing destijds lastig vond, zie ik nu in dat het me ook iets heeft gebracht. Als één iemand zegt dat je iets niet kan, hoeft dat niet meteen de waarheid te betekenen. Als je later ook nog Gitaarlem wint met verwijzing naar je bijzondere stem, denk je: het kan verkeren.
(Deze column draag ik op aan het Ichthus Lyceum. Zonder de andere docenten te kort te doen wil ik vooral Alexander Volmer, Alma Wolfs, Annebel Venmans bedanken voor alle ondersteuning, begeleiding en mogelijkheden die zij mij hebben geboden.)

Reacties