Al ruim 67.000 euro ingezameld voor Swim to Fight Cancer in Haarlem

Onder andere burgemeester Bernt Schneiders, olympisch kampioen Maarten van der Weiden en ex-judoka Dennis van der Geest vragen aandacht voor Swim to fight cancer.
Foto: Michel van Bergen

Voor Swim to Fight Cancer in Haarlem staat de teller al op ruim 67.000 euro. Op 3 juli zwemmen deelnemers twee of vijf kilometer in het Spaarne voor het goede doel. Het opgehaalde geld gaat naar onderzoek naar kanker en educatie van professionals die onderzoek doen.

Voormalig Olympisch kampioen Maarten van der Weijden geeft met sportwethouder Merijn Snoek om 12.15 uur het startschot voor de vijf kilometer. Om één uur vertrekken de deelnemers aan de twee kilometer. Dan zwemt de kampioen open water zwemmen zelf mee. Deelnemer is dan ook burgemeester Bernt Schneiders, die in estafettevorm meedoet met medewerkers van de gemeente. Net als andere deelnemers haalt Schneiders in de weken voorafgaand zoveel mogelijk geld op voor Fight Cancer.

Oefenen in open water

Het parcours van de twee kilometer loopt van de Turfmarkt via het Teylers Museum, de molen De Adriaan en de oude Droste-fabriek naar de finishlocatie op het terrein bij de Lichtfabriek. De zwemmers die zich opgeven voor de vijf kilometer starten en finishen op deze locatie.
Ongeoefende deelnemers kunnen clinics volgen in zwembad De Planeet of in De Houtvaart of op maandagavond meetrainen in het Wed in de duinen om te oefenen in open water.

In Haarlem ondersteunt Stichting Haarlem Swim het evenement. Deze stichting wil Swim to Fight Cancer onder de aandacht brengen. Daarnaast zet Haarlem Swim zich op de lange termijn in voor het verhogen van het bezoek aan zwembaden, het bedrijven van sport door met name jongeren in het algemeen, het vergroten van de bewustwording over een gezonde levenswijze ter voorkoming van kanker en het geven van voorlichting hierover. De stichting wil haar doel bereiken door het jaarlijks organiseren van een recreatief zwemevenement in het Spaarne en de grachten van Haarlem waarbij deelnemers, alleen of in een team zoveel mogelijk geld bijeen brengen voor kankeronderzoek.

Deelnemen aan Swim to Fight Cancer Haarlem kan als individu maar ook als business team of estafetteteam van maximaal acht zwemmers. Inschrijven, je opgeven als vrijwilliger of doneren kan via de site.

SpaarneConcert op het Spaarne

De avond voor de Swim to Fight Cancer komt er voor het eerst een SpaarneConcert, een eigen evenement op het water van het Spaarne ter hoogte van de Damstraat: een groot muziekspektakel met nationale en lokale artiesten. Het eerste SpaarneConcert wordt georganiseerd door ondernemersvereniging Haarlem Spaarne Boulevard.

De Haarlemse Sandra van Nieuwland treedt op, maar ook operagroep The Fat Lady, Aina, The Voice Company, Yorick van Norden en José Koning. De optredens vinden allemaal plaats langs het Spaarne. Het Spaarne wordt vanaf 16.00 uur afgesloten voor verkeer en het water ‘sluit’ vanaf 18.00 uur. Dit geeft belangstellenden de gelegenheid om met hun bootje voor het ponton te komen liggen, om het spektakel van dichtbij mee te maken.
Ligplaatsen en VIP-plekken kunnen worden gekocht via de site. Een deel van de opbrengsten gaat ook naar kankeronderzoek.

Reacties