Buurtcamping in Nelson Mandelapark in Noord

De flyer van de buurtcamping in Haarlem.
Foto: flyer buurtcamping

In het Nelson Mandelapark in Haarlem-Noord komt een zogeheten buurtcamping. In het park bij buurthuis De Fjord komt een weekeinde lang een ‘klein gezellig kampeerdorp’, zegt de organisatie.

In het hele land komen buurtcampingen in juli, Haarlem is voor het eerst ook aan de beurt. Bewoners uit de buurt kunnen hier samen activiteiten organiseren, spullen uitwisselen en maaltijden met elkaar bereiden en natuurlijk opeten.

Driedaagse vakantie

In 2013 begon De Buurtcamping in het Oosterpark in Amsterdam, inmiddels is het initiatief uitgespreid over heel Nederland.  Met De Buurtcamping in Haarlem wil de organiserende Stichting Ananas een leuke driedaagse vakantie bieden aan iedereen, ongeacht geslacht, leeftijd, inkomen of etniciteit.  Zo ontstaat er, zo luidt de gedachte achter de Buurtcamping, een mix aan kampeerders en is er extra aandacht voor mensen met een kleine portemonnee, die fikse korting krijgen.

De Buurtcamping wordt georganiseerd door de buurtbewoners, mensen leren elkaar kennen en helpen elkaar door middel van activiteiten, op- en afbouw van de camping en het draaiende houden van de camping als bijvoorbeeld receptiedame of omroeper. Het doel van stichting Ananas is de ‘sociale cohesie in de wijk’ ook na de Buurtcamping te vergroten.

Zelf bedenken en organiseren

In een persbericht reageert Patricia Gravemaker, campingbeheerder in Haarlem:  ‘Iedereen is op een camping gemoedelijk samen, ongeacht achtergrond, inkomen of (geloofs)overtuiging. Met een wc-rol onder de arm zien we er per slot van rekening allemaal even knullig uit… We groeten elkaar, praten wat over koetjes en kalfjes en helpen de ander. Door de pomp uit te lenen voor het luchtbed of met tips voor een leuk uitje in de buurt. Voor de nodige voorzieningen zoals toilet en douche wordt gezorgd, maar het is aan de kampeerders zelf om te bedenken en organiseren wat er op de camping allemaal gebeurt.’

De organisatie is nu op zoek naar enthousiaste buurtbewoners van de Transvaal- en Patrimoniumbuurt en omstreken. Want: ‘De Buurtcamping gelooft in de ambitie van de buurtbewoners om een positief en bijzonder event te creëren. Lijkt het jou leuk om je tentje op te zetten in het Nelson Mandelapark? Misschien wil je wel een activiteit organiseren of weet je een superlekker gerecht voor bij de barbecue? Wil je spannende verhalen vertellen bij het kampvuur of gewoon even langskomen? Maak de camping helemaal eigen door te doen waar jij goed in bent. Als vrijwilliger krijg je korting op een campingplek en als je zelf niet wilt kamperen kan je ook een campingplek doneren aan iemand die je het gunt.  Ook de niet-kampeerders kunnen dit weekend meedoen aan de activiteiten en alsnog lekker van het park genieten.’

Geïnteresseerden kunnen hier een kijkje nemen of zich aanmelden. Ook is er een Facebook-account.

Reacties