V&D-gebouw komende vrijdag weer open

Foto: Publiek domein

De V&D opent de deuren weer op 1 juli, komende vrijdag dus. In het winkelpand neemt Gather het winkel- en keldergedeelte op zich waardoor allerlei creatieve ondernemers hun waar kunnen verkopen in het gebouw van het failliete warenhuis. Er zijn nog plekken vrij voor creatieven die zich hier aan het publiek willen presenteren.

Locoburgemeester Joyce Langenacker opent 15 juli officieel de deuren voor Gather dat zich het warenhuis van de kleinschalige maakindustrie en innovatieve merken noemt. Gather heeft een groter doel: De Koepelgevangenis overnemen en daar een warenhuis van maken. Vluchtelingen die nu nog in de voormalige gevangenis in de opvang zitten, helpen Gather vrijwillig met het opbouwen van de winkelruimte aan het Verwulft.

Gather was tot voor kort een podium voor (startende) ondernemers, jong design talent en gevestigde innovatieve merken aan een kleiner pand in Haarlem. Op dit moment zijn er de eerste creatieven en merken aangesloten zoals Waarmakers, Linja Shoes, Arp Design, Bebob Design, Fabel van Gyda Kropff, Gijs Dutch Design Brillen en Akwan2fo African Fashion (samenwerking tussen Nederlands Designers en Ghanese kleermakers).

Aangesloten ondernemers, die normaal vaak onzichtbaar werken in ateliers, krijgen letterlijk een etalage. Samen zorgt dit voor een steeds veranderende winkel waarbij de inrichting en het aanbod nooit hetzelfde zal zijn. Evenementen, shows, debatten en manifestaties zullen op termijn niet ontbreken in het oude warenhuis. Mogelijk komt er ook horeca terug.

Initiatiefnemer Danny van Heusden legt uit wat het publiek kan gaan verwachten. Verkoop wordt ondergeschikt aan beleving, zoals dat in winkeltaal heet. ‘Verrassen, verbazen en verwonderen van het publiek staat voorop.’ Er komen geen kassa’s en verkopers: Het plan is om te werken met QR-codes en via internet de afhandeling plaats te laten vinden.

Kijk hier voor meer informatie.

Reacties