Nova College: subsidie voor ‘praktijkroutes’ in de zorg

Novastudenten in de praktijkroute Verzorgende-IG bij de Janskliniek van SHDH.
Foto: Hugo Schuitemaker

Studenten aan het Nova College krijgen meer mogelijkheden om vanaf dag één stage te kunnen lopen in de zorg.

Het Regionaal Opleidingscentrum heeft 260.000 euro subsidie ontvangen van het Regionaal Investeringsfonds mbo voor de ontwikkeling van zogeheten praktijkroutes voor mbo-opleidingen in de zorg. Met deze subsidie kunnen het Nova College en de zorginstellingen waarmee de school samenwerkt meer praktijkroutes realiseren voor de praktijkgeoriënteerde student.

Virtueel expertisecentrum

De praktijkroute is een nieuwe vorm van beroepsonderwijs. Bij de praktijkroute volgen studenten vanaf de eerste dag hun opleiding, de stage én de lessen, grotendeels in de instelling. Halverwege hun opleiding kunnen ze solliciteren op een leerwerkplek in de instelling, waarbij ze hun opleiding vervolgen in de beroepsbegeleidende leerweg, werken en leren. Het totale bedrag dat het Nova College en de desbetreffende instellingen – inclusief de subsidie – investeren in de praktijkroutes, een gezamenlijk virtueel expertisecentrum en gezamenlijke voorlichting en werving van studenten is 877.575 euro.

Het Nova College werkt al samen met het Spaarne Gasthuis, Rode Kruis Ziekenhuis, Ziekenhuis Amstelland en de Noordwest Ziekenhuisgroep voor de opleiding Verpleegkundige en met Zorgbalans en SHDH voor de opleiding Verzorgende IG. Het Nova College gaat deze praktijkroute nu ook ontwikkelen voor de opleidingen Maatschappelijke zorg en Dienstverlening.

Meer Nova College-nieuws

Sinds vrijdag is het officieel dat het Nova College de ‘pré-inburgeringstrajecten’ gaat verzorgen voor de statushouders in de Koepel van Haarlem. Het contract daarvoor hebben Menno Schot, locatiemanager azc Haarlem de Koepel, en Yvonne Walvisch-Stokvis, directeur Educatie van het Nova College in De Koepel ondertekend.

Pré-inburgering is een scholingstraject met Nederlands, kennis van Nederland en oriëntatie op de arbeidsmarkt voor statushouders, die nog verblijven in een azc. De lessen worden in de Koepel gegeven door gediplomeerde NT2 docenten. Veel Koepelbewoners volgen al geruime tijd lessen binnen het vrijwilligerstraject van het Nova College. Ze kunnen naadloos verder gaan in het pré-inburgeringstraject.

Nova College start vandaag met de eerste vier groepen. Half augustus beginnen er nog vier groepen. Voor de vluchtelingen in de Koepel zonder een status blijft er de mogelijkheid om Nederlandse lessen bij de vrijwilligers te volgen.

Reacties