Selimiye Moskee distantieert zich van grof geweld voor de deur

Interieur van de moskee.
Foto: selimiye moskee

Voorzitter Erol Sayar van de Selimiye Moskee distantieert zich van twee ernstige incidenten die dinsdag plaats hebben gehad voor de deur van de moskee.

Een Haarlemse moskeeganger, Necmi Kaya, is op de parkeerplaats belaagd – volgens zijn eigen woorden was het een poging om hem te vermoorden – vanwege zijn standpunt over president Erdogan van Turkije. Mediapartner NH sprak de man, oordeelt u zelf. Een journalist zou bij het incident ook met de dood zijn bedreigd. Onderwerp van discussie zijn de verwikkelingen rond de couppoging in Turkije. Kaya is daarbij uitgesproken tegen het handelen van de president. ‘Erdogan is een terrorist’, zegt hij onomwonden.

‘Moskee is toegankelijk voor iedereen’

Voorzitter Erol Sayar van de moskee distantieert zich van de ruzie tussen twee of meerdere moskeebezoekers. Hij betreurt dat het is gebeurd en betreurt het ook dat de moskee nu op sommige plekken wordt afgeschilderd als een politieke broedplaats voor Erdogan-aanhangers.

‘De Selimiye Moskee distantieert zich van elke betrokkenheid bij dit incident. Dit incident heeft niets met de Selimiye Moskee te maken. Een discussie tussen twee moskeebezoekers is ontaard in een handgemeen. De politie heeft een van de twee mannen aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. De Selimiye Moskee is toegankelijk voor iedereen en is politiek onafhankelijk. De moskee herkent zich niet in de beeldvorming die is ontstaan en conclusies die men kennelijk hieruit trekt danwel tracht te trekken.’

‘Walgelijke daden’

Sayar wijst erop dat het volgens de gedragsregels van de moskee is verboden om over politiek of ideologieën te discussiëren. Dat het vervolgens buiten gebeurt, keurt hij af. ‘Wij betreuren de situatie en spreken onze afkeer uit naar de daders voor deze walgelijke daden en hopen dat dit zich nooit meer zal herhalen.’

Sinds de mislukte couppoging in Turkije lopen de spanningen tussen Turken in Nederland soms ook hoog op. De aanhangers van president Erdogan sluiten de rijen en geven andersdenkenden vaak de schuld achter de couppoging te zitten.

Reacties