Veiligheidsmaatregelen op en rond Schiphol

Toegang tot Schiphol.
Foto: Schiphol

Op en rond Schiphol zijn zaterdag extra maatregelen getroffen in verband met ‘een signaal dat betrekking heeft op de luchthaven’. Dat heeft de gemeente Haarlemmermeer laten weten.

De zogenoemde driehoek (burgemeester, hoofdofficier en Koninklijke Marechaussee/politie) van Haarlemmermeer heeft in overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) daartoe besloten. Wat de extra maatregelen precies inhouden is nog niet duidelijk.

Een woordvoerster van de gemeente kan op dit moment niet concreter zijn over welk ‘signaal’ aanleiding was voor de maatregelen. Maar dit signaal past ‘binnen het landelijke dreigingsbeeld, dat al sinds 2013 substantieel is. Net als in de rest van Nederland geldt daarom extra waakzaamheid op Schiphol. Dat geldt evenzeer voor andere Europese luchthavens. Daar zijn in sommige gevallen extra maatregelen bij nodig. De maatregelen op en rondom Schiphol moeten in dit perspectief worden gezien’. Een woordvoerder van de NCTV kan eveneens geen uitspraken doen over de aard van het ‘signaal’. Hij zegt dat de maatregelen ‘uit voorzorg’ worden genomen.

Al het verkeer richting Schiphol wordt gecontroleerd

Alle verkeer richting Schiphol op de A4 wordt gecontroleerd door de marechaussee. De toeritten richting de luchthaven zijn afgesloten.

De aanvullende maatregelen zijn zichtbaar en bezoekers zullen deze merken, stelt de gemeente. Verder is de aanwezigheid van beveiliging geïntensiveerd. Volgens een woordvoerster van de marechaussee zijn er op de luchthaven extra patrouilles. Daarnaast is er een aantal onzichtbare maatregelen genomen.

Volgens de gemeente blijven de luchthaven en het gebied er omheen toegankelijk en kunnen alle activiteiten doorgaan. ‘Met de extra maatregelen wordt de veiligheid van passagiers en werknemers voorop gezet.’

Op Twitter schrijven mensen dat alle auto’s die onderweg zijn naar Schiphol door de marechaussee worden gecontroleerd. Twitteraars melden ook dat mensen die met een taxi onderweg zijn naar de luchthaven zijn uitgestapt en over de snelweg lopen. Richting Schiphol zijn inmiddels lange files ontstaan.

Reacties