We hebben brons! De enige ‘Haarlemse’ medaille

Groepsfoto van alle Rio-sporters.
Foto: foto NOC*NSF

Toch nog een olympische medaille met een Haarlems tintje. Al onze Kenamju-judoka’s hielden niet stand. Maar de in Haarlem geboren Olivier Siegelaar won brons met de Holland Acht.

Topverdediger Debby Stam-Pilon is nog op medaillekoers met de volleybaldames. Dat is nog een kans op eremetaal uit Rio. Verder lijkt het niet te lukken om een huldiging op de Grote Markt te kunnen regelen.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de geweldenaar Siegelaar ook weinig heeft met Haarlem. Het krachtmens, zo de foto uit het universiteitsblad van Delft, is hier geboren maar groeide op in Heemstede.

Olivier Siegelaar. (Foto: Sam Rentmeester)

 

Hij roeide bij de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging Het Spaarne in Heemstede en ging studeren in Delft. Daarna vertrok hij naar de Verenigde Staten om te studeren en bij Goldman Sachs te werken. Hij werkt nu als beurshandelaar.

Ondertussen greep hij in Peking en London met de Holland Acht naast de medailles. In Rio haalde hij zijn eerste en meteen zijn laatste olympische medaille, zo gaf hij na afloop aan. Hij moest met zijn teamgenoten eerst verbijten dat ze het zilver net aan de Duitsers moesten laten. ‘We waren zo dicht bij de Duitsers, natuurlijk voelt het dan even alsof we zilver verliezen in plaats van brons winnen’, vertelt Olivier Siegelaar tegen Roeien.nl. ‘Maar we hebben gevochten voor wat we waard zijn. Of we het hebben weggeven in de laatste halen? Nee, dit is gewoon de uitslag. Met deze jongens heb ik dag en nacht bloed, zweet en tranen getraind en gedeeld… Ik ben trots.’

Ook zegt hij na afloop: ‘Vier jaar geleden waren we een halve seconde te langzaam voor een medaille, natuurlijk geniet ik nu! Ik roei nu twaalf jaar in de Nederlandse ploeg, hier heb ik elke dag voor geroeid. Twee keer per dag kapotgaan en daarnaast alle krachttrainingen.’

Siegelaar, wiens zus Sarah als roeister ook een bronzen olympiër is geweest, gaat nu opnieuw studeren, in Oxford waar hij probeert aan de beroemde Boat Race mee te kunnen doen.

 

 

 

Reacties