Haarlemmer geeft ansichtkaartenboek uit over 100 jaar Schiphol

Cover van het boek.
Foto: Tom van den Broeke/Brooqz

Tom van den Broeke uit Haarlem is gefascineerd door vliegtuigen en heeft ter ere van het 100-jarig bestaan van Schiphol een boek gemaakt met een selectie uit zijn verzameling prentbriefkaarten met vliegtuigen en luchthavens.

Van den Broeke: ‘Deze prentbriefkaarten geven treffend de reuring weer die zo kenmerkend is voor het vliegveld.’ Hij maakte een ‘reis in vogelvlucht’ door de eeuw historie van Schiphol. ‘Onze nationale trots’, meent Van den Broeke die al sinds zijn tienerjaren ontelbare keren als spotter bij de luchthaven heeft staan kijken naar vliegtuigen.

Eeuwfeest

Van den Broeke had de neiging iets moois te creëren nu Schiphol op 19 september het eeuwfeest viert. Toen dacht hij aan zijn collectie ansichten en het idee van het uitgeven van een boek in eigen beheer was geboren.

Aan de hand van tientallen kaarten op zestig pagina’s schrijft Van de Broeke op zijn eigen manier de geschiedenis van Schiphol. Het begint met het verhaal van de eerste Indië-vlucht vanaf het vliegveld in 1924. Aan boord drie mannen, onder wie werktuigkundige P.A. Van den Broeke met wie de schrijver dezelfde achternaam deelt. ‘Mogelijk dat er bloed door mijn aderen stroomt van Pieter van den Broeke, boordwerktuigkundige op de eerste intercontinentale vlucht van Schiphol’, schrijf Van den Broeke.

Acht gulden

De schrijver uit de Planetenwijk laat in de begeleidende teksten zien veel (technisch) verstand van de vliegtuigen te hebben. Ook weet hij interessante feitjes te melden zoals het tarief van een vlucht naar Leeuwarden met de KLM DC-3 in de jaren veertig: 8 gulden namelijk.

Voor vliegtuigfanaten en Schiphol-liefhebbers is ‘100 jaar Schiphol in Vintage ansichtkaarten’ een overzichtelijke verzameling foto’s en kaarten die de ontwikkelingseeuw van Schiphol mooi in beeld brengt.

Het boekwerk is te koop bij drie verkooppunten: De Vries Boekhandel in Haarlem, Libris Venstra Boekhandel in Amstelveen en Aviation Megastore in Aalsmeerderbrug.

Per mail ([email protected]) is deze te bestellen voor 9,95 euro, exclusief verzendkosten.

Reacties