Jurre: Een muzieklesje kan geen kwaad

Optreden van Jurre.
Optreden van Jurre.
Foto: jurre

Muziek maken is nú goed voor de focus en concentratie en later goed om herinneringen mee op te halen. De een heeft meer met muziek dan de ander, maar we zijn er bewust dan wel onbewust altijd mee bezig.

Muziek is overal, al zij het in spelletjes, films, in winkels of dat we thuis zelf een plaat opzetten. We hebben het misschien niet door, maar er gebeurt eigenlijk heel veel in het brein wanneer me met muziek bezig zijn.

Muziek maakt slimmer

Muziek onderwijs heeft positieve invloed op het IQ en de op de leerprestaties. Het komt er in het kort op neer dat, omdat je tijdens het maken van muziek bezig bent met je linker en je rechter hersenhelft en hiermee verbindingen tussen beiden hersenhelften verbetert. Informatie wordt hierdoor sneller verwerkt. De linker hersenhelft is meer logica en rechter helft meer gevoel. Wanneer iemand aan het oefenen lijkt hij te ontspannen, maar eigenlijk is hij bezig met topsport.

Muziek en dementie

Muziek roept herinneringen en emoties op. Ouderen mensen in verzorgingstehuizen leven dan ook op bij het horen van bekende oude muziek. Zelf maak ik ook muziek bij dementerende ouderen en ik heb één keer meegemaakt dat ik stond te spelen en er een meneer zat die eerst geen reactie op iets gaf, maar na het nummer ‘’Aan de Amsterdamse Grachten’’ zat meneer helemaal enthousiast mee te zingen en te wiegen in zijn stoel.

Ook ken ik het verhaal van een mevrouw die na vele jaren voor het eerst weer een viool in handen kreeg en automatisch de stukken speelde van vroeger.

Ik wil alleen maar zeggen: muziek is meer dan alleen luisteren.

In dit tekenfilmpje wordt uitgelegd waarom je slimmer wordt van muziek.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen