Wedstrijd op school voor leerlingen Nova College

Leerlingen van het ROC Nova College hebben zich dinsdag van hun beste kant laten zien in de hoop ooit bij de besten van de wereld te behoren in hun vak.

Vorig jaar was het Sanne Appelboom, leerlinge van de opleiding Haarverzorging, die de WK voor beroepen – de World Skills – haalde in Sao Paulo. Nou, zo’n mondiale eindronde willen alle leerlingen wel bereiken. Vanwege de ervaring en omdat zo’n prestatie goed is voor je toekomst.

Serious business

Dus is het tijdens deze eerste voorronde voor de mbo vakwedstrijden Skills meteen ‘serious business’ in de school aan de Zijlweg 203. Zo erg zelfs, dat een aantal studenten de avond van tevoren hebben opgezegd: zenuwen.

Ongeveer 25 leerlingen van vijf opleidingen doen vandaag mee. Zij zitten op de volgende opleidingen: Zelfstandig werkend kok, Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw, Haarverzorging, Interieuradviseur en Junior accountmanager IVS.

Worldskills

De technische opleidingen houden vakwedstrijden met het Horizon College en Regio College op vrijdag 28 oktober in Heerhugowaard. Alle winnaars gaan door naar de regionale Skillswedstrijden (kwalificatieronde) van Skills Heroes. Wie daar wint, gaat door naar de landelijke wedstrijd met als uiteindelijk doel de Euroskills en Worldskills. Per opleiding mag er maar één student door naar de volgende ronde.

Zij moeten werken onder tijdsdruk en moeten juryleden om zich heen dulden die hun progressie en werkwijze bekijken.

Voorzitter van het college van bestuur van ROC Nova College, Hans Snijders, noemt dit ‘een belangrijke dag’ voor de school en de leerlingen. Zij mogen zich wat hem betreft best eens goed realiseren hoe belangrijk hun werk is. ‘Zestig procent van de samenleving is gebouwd op jullie skills. Verras ons aan het einde van de dag’, zegt hij voor aanvang van de vakwedstrijden.

Optimaal ontwikkelen

De Skills wedstrijden maken onderdeel uit van een Excellentieprogramma van de ROC. Daar maken ook drie excellente opleidingen deel van uit, legt Els van der Veer uit. Zij is op school de manager van het unitbureau Techniek Nova College. Het Nova College ziet het als opdracht om jongeren zich optimaal te laten ontwikkelen als vakman/-vrouw en als persoon, vertelt Van der Veer. Binnen de Skills vakwedstrijden krijgen studenten kans hun excellentie te tonen.

De leerlingen beseffen de kans die ze vandaag krijgen. Er kan best veel op het spel staan, vandaar ook de afmeldingen van een aantal studenten bij Van der Veer. Ze krijgen een beoordeling van vakmensen uit de praktijk. Zo kijkt niemand minder dan chef-kok Menno Post van de Bokkedoorns mee naar de kookvaardigheden van de koks in opleiding.

En ’s middags laten de kapsters en Interieuradviseurs hun werk zien in de aula van de school waar zelfs een speciale catwalk is neergelegd. De winnaars gaan onder begeleiding door naar de volgende ronde van de Skills-wedstrijden. En dan, als ze die winnen, stiekem maar eens informeren waar de Worldskills dit jaar worden gehouden!

 

Reacties