Worden winkelende Haarlemmers gevolgd in wifi-zones?

Het teken van een wifi-zone.
Foto: pr

De politieke partij Trots Haarlem maakt zich zorgen om privacy van Haarlemmers omdat hun gedrag kan worden bekeken in wifi-zones.

Een zogeheten tracking-apparaat kan gedrag van bijvoorbeeld klanten in een winkel monitoren. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft hiervoor een zogeheten trackingbedrijf onlangs een dwangsom opgelegd. Met het televisieprogramma Radar heeft Trots nu vragen over de situatie in Haarlem.

Privacy waarborgen

Is er sprake van wifitracking in Haarlem?, vraagt raadslid Sander van den Raadt aan het college van B en W. Worden er in Haarlem regels overtreden met wifitracking? En hoe wordt de privacy van winkelende Haarlemmers gewaarborgd?, zijn vragen die hij heeft.

Van den Raadt wil ook weten of Haarlem bezoekers in de stad gaat inlichten over eventuele wifitracking. ,,Wat vindt t college van wifitracking? En wat ziet zij als belangrijker: commercieel data harken of de privacy van haar bewoners?”, aldus Van den Raadt.

Hieronder een deel van de tekst van het programma Radar van de AvroTros:

Je gooit je dagelijkse boodschappen in het mandje. Hoe lang blijf je staan bij het snoepschap? Dat wordt bijgehouden door middel van wifi of bluetooth: wifi-tracking heet dat. Wat gebeurt er met deze data? En wordt de privacywetgeving hierbij overtreden? Radar zoekt het voor je uit.

Als je over straat loopt, of in een winkel, het kan zijn dat je zonder dat je het weet wordt gevolgd. Plaatsgegevens van jou worden verzameld; over waar je werkt, woont en winkelt. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft hiervoor een zogeheten trackingbedrijf onlangs een dwangsom opgelegd. Maar zijn maatregelen wel te handhaven? En kun je het zelf voorkomen?

Wifi-tracking gebeurt als je langs een tracking-apparaat loopt, in een winkel of op straat. Als je je mobiel hebt ingesteld op ‘zoeken naar wifi’, dan ontvangt dit apparaat jouw unieke code van je mobiele netwerk. Ook als je níet met een openbaar wifi-netwerk verbonden bent.

Dus je gaat bij supermarkt a naar binnen zonder dat je inlogt op het wifi-netwerk. Het tracking-apparaat leest jouw unieke mobiele netwerkcode, je MAC-adres, en weet dan ook bij welke netwerken je nog meer in de buurt geweest bent. Zo komt de supermarkt te weten bij welke supermarkten jij nog meer winkelt. En naar welke schappen jij zoal bezoekt.

Strikte regels

De Autoriteit Persoonsgegevens bewaakt de wet op behoud van privacy. In september heeft de autoriteit trackingbedrijf Bluetrace een dwangsom opgelegd, omdat de wijze waarop het bedrijf met onze gegevens omgaat, verboden is. Voor iedere week dat dit bedrijf de werkwijze niet aanpast, moet het 5000 euro betalen.

Wifi-tracking is verboden als:
– De klant van te voren niet is gewezen op wifi-tracking
– Gegevens langer worden bewaard dan 24 uur
– Persoonsgegevens niet zijn geanonimiseerd

Bovendien mag het bedrijf geen (herleidbare persoons-) gegevens verzamelen van:
– Voorbijgangers in openbare ruimtes
– En al helemaal niet van omwonenden

Persoonsgegevens mogen dus via wifi-tracking niet worden verzameld. Tenzij er een noodzakelijkheid is, zoals de openbare orde. Zoals daarvoor ook bewakingscamera’s gebruikt mogen worden.

Reacties