‘Besmettelijke bacterie ook in ziekenhuis Haarlem-Zuid’

De receptie in Haarlem.
Foto: haarlemnieuws

De besmettelijke VRE-bacterie is mogelijk ook aangetroffen bij patiënten in het Spaarne Gasthuis locatie Haarlem-Zuid. Eerder raakten 16 patiënten in de locatie van het ziekenhuis in Hoofddorp besmet met de VRE-bacterie.

De VRE-bacterie is voor gezonde mensen niet gevaarlijk. Het ziekenhuis treft wel extra maatregelen om kwetsbare, ernstig zieke patiënten te beschermen.

Dit weekeinde kregen bezoekers van het voormalige Kennemer Gasthuis locatie Zuid in Haarlem te horen goed hun handen te desinfecteren en gelijk het ziekenhuis te verlaten na bezoek. Er zou sprake zijn van besmetting en van een opnamestop zijn.

Later vandaag persbericht

Het ziekenhuis is bezig met een persbericht dat later vandaag wordt rondgestuurd. Vooralsnog houdt het ziekenhuis het bij de verklaring op de website over de bacterie in Hoofddorp.

Later vandaag komen antwoorden op de vraag of er patiënten zijn besmet in Haarlem, op welke afdelingen besmettingen zijn of er een opnamestop is en of Haarlem-Noord ook is ‘getroffen.’

VRE is de afkorting van vancomycine-resistente enterokok. Enterokokken komen bij iedereen voor in de darm zonder dat men daar iets van merkt. Bij gezonde mensen is deze bacterie ongevaarlijk. Bij ernstig zieke patiënten kan deze bacterie een infectie veroorzaken waarvoor behandeling met antibiotica noodzakelijk is. Wanneer deze bacterie niet meer reageert op de gebruikelijke antibiotica spreken we van VRE. Dit betekent dat infecties, veroorzaakt door de VRE bacterie, moeilijk te behandelen zijn.

 

Reacties