UPDATE: Spaarne Gasthuis verwacht meer besmettingen met VRE-bacterie

De locatie in Haarlem-Zuid.
Foto: Spaarne Gasthuis

Het Spaarne Gasthuis verwacht dat er nog meer patiënten besmet raken met de VRE-bacterie. Tot nu toe staat de teller op 19 in Hoofddorp én Haarlem-Zuid.

Maandagavond heeft het ziekenhuis een nieuwe verklaring afgegeven over de besmettingen met het virus dat voor gezonde mensen ongevaarlijk is. Kwetsbare en ernstig zieke mensen lopen echter wel gevaar. Ook in het voormalige Kennemer Gasthuis in Haarlem zijn nu besmettingen aangetroffen. Op de betrokken afdelingen is een opnamestop ingevoerd. Op twee afdelingen in Hoofddorp en twee in Haarlem-Zuid zijn nu besmettingen geconstateerd.

Meer positieve patiënten gebruikelijk

Eerder waren al zestien besmettingen in Hoofddorp geconstateerd. Onduidelijk is hoe de besmettingen nu zijn verdeeld over de twee locaties. Over de locatie Haarlem-Noord wordt niets gemeld. Er zijn nog geen mensen ziek geworden van de bacterie, meldt het Spaarne Gasthuis. ‘Het Spaarne Gasthuis zet desalniettemin alles op alles om de bacterie uit het ziekenhuis te krijgen. Dat kost tijd. Het valt te verwachten dat er uit het contactonderzoek nog meer positieve patiënten komen. Dat is gebruikelijk bij dit soort bacteriën’, schrijft het ziekenhuis in een verklaring maandagavond.

VRE is de afkorting van Vancomycine-Resistente Enterokok. Enterokokken komen bij iedereen voor in de darm zonder dat men daar iets van merkt. Bij gezonde mensen is deze bacterie ongevaarlijk. Bij kwetsbare, ernstig zieke patiënten kan deze bacterie een infectie veroorzaken waarvoor behandeling met antibiotica noodzakelijk is. Wanneer deze bacterie niet meer reageert op de gebruikelijke antibiotica spreken we van VRE. Dit betekent dat infecties, veroorzaakt door de VRE bacterie, moeilijk te behandelen zijn.

Reacties