Nieuwe zonnepanelen geven De Houttuinen energie

Zonnepanelen op het dak van De Houttuinen.
Foto: Zorgbalans

Op het dak van woonzorgcentrum De Houttuinen in Haarlem staan sinds kort 108 zonnepanelen die tot zes procent van het stroomverbruik van het tehuis zelf opwekken.

Ter vergelijking: dit is genoeg voor stroom om negen huishoudens draaiende te houden. Bovendien vermijdt¬†eigenaar Zorgbalans hiermee 14 ton CO2-uitstoot. En dat is weer te vergelijken met de uitstoot van drie keer per jaar een retourvlucht naar Australi√ę.

Zuinige ketels, LED-verlichting

Zorgbalans heeft als doel in 2020 twintig procent energie te hebben bespaard ten opzichte van 2010. Rob Huijsmans, manager vastgoed van Zorgbalans, toe: ‘In de afgelopen jaren hebben we al veel maatregelen genomen zoals het installeren van zuinigere ketels, het aanbrengen van isolatie en het toepassen van LED-verlichting. Als onderdeel van onze aanpak vinden we het ook belangrijk dat de energie die we gebruiken, duurzaam wordt ingekocht en waar mogelijk duurzaam wordt opgewekt.’

Eerder liet Zorgbalans al zonnepanelen plaatsen op de woonzorgcentra W.F. Vissershuis en Breezicht. Ook komen er panelen op de nieuwe locatie De Molenweid die nu in Velserbroek gerealiseerd wordt.

Het plaatsen van de zonnepanelen is mogelijk dankzij subsidie vanuit de Rijksdienst van Ondernemend Nederland en vanuit de Provincie Noord-Holland.

Reacties