Bloemenpiet, gekleurde piet én Zwarte Piet komen zondag aan in Haarlem

Stuntpiet in Haarlem.
Foto: haarlemnieuws

Sinterklaas komt zondag 13 november aan in Haarlem Centrum met zijn Pakjesboot 12. In Heemstede laat hij de Zwarte Pieten niet zien, maar in Haarlem waarschijnlijk wel. Zij komen dan vergezeld van bloemenpieten en gekleurde pieten.

De Pakjesboot zal vanaf Heemstede het Spaarne opstomen en aanleggen aan de kade van het Spaarne op de Koudenhorn ter hoogte van Teylers Hof.

Daarna zal de stoet een rondrit maken door het centrum van Haarlem om te eindigen op de Grote Markt. Daar worden ze ontvangen door burgemeester Jos Wienen. Aansluitend kunnen kinderen Sinterklaas op het podium ontmoeten.

Bloemenstad Haarlem

Meer dan 150 Pieten zullen Sinterklaas begeleiden, waaronder een aantal bloemenpieten. Zij zorgen in Spanje goed voor de bloemen en het leek Sinterklaas een prima idee om hen mee te nemen naar de bloemenstad Haarlem.

Wel kijkt de organisatie van de intocht in Haarlem komende woensdag eerst nog naar het Sinterklaasjournaal voor instructies over welke pieten er van boord mogen komen. Na die uitzending beslist Sinterklaasintocht Haarlem definitief over het uiterlijk van de pieten.

Uit een onderzoek van de regionale omroepen en de NOS blijkt dat 27 van de 55 gemeenten in Noord-Holland worden bezocht door enkel Zwarte Pieten. In andere gemeenten neemt de Sint ook andere pieten mee. Heemstede is de enige plaats in Noord-Holland waar Zwarte Piet aan boord moet blijven.

De route

De stoomboot legt om 13:00 uur aan het Spaarne voor de Koudenhorn tegenover de Valkestraat aan ter hoogte van Teylers Hof. De stoet zal ongeveer op deze hoogte vertrekken en via het Donkere Spaarne, Spaarne op de kruising met de Gedempte Oude Gracht rechtsaf slaan de Gedempte Oude Gracht op. Ter hoogte van de Zijlstraat slaat zij rechtsaf en daar waar de Nieuwe Groenmarkt aan de linkerhand verschijnt gaan Sint, Amerigo en Pietenband verder via deze Nieuwe Groenmakt, de Krocht, Smedestraat naar de Grote Markt. Hier wacht onze burgemeester Sinterklaas op.

Reacties