112

Woninginbraken dalen sterk in Haarlem

Het stadhuis van Haarlem.
Foto: haarlemnieuws

Het aantal woninginbraken is in de eerste drie kwartalen van dit jaar fors gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Maar liefst veertig procent minder inbraken zijn gemeld dan in 2015.

Opvallend is dat nog steeds een derde van alle inbraakpogingen in Schalkwijk plaatshebben.

Een van de belangrijkste oorzaken van de daling is dat de politie gerichte surveillance heeft uitgevoerd op zogeheten hopspots en ook op zogheten hottimes, namelijk op de tijden dat de meeste inbraken plaatshebben. Grote controles van bijvoorbeeld bromfietsen zijn verplaatst naar plekken waar de aanwezigheid van politie meerdere voordelen heeft. Dit blauw op straat zou daar afschrikken.

Opkopers van tweedehands goederen

Verder houdt de gemeente helers beter in de gaten om het doorverkopen van gestolen goederen te ontmoedigen. Alle opkopers van tweedehands goederen worden goed in de gaten gehouden.

Ook wijst burgemeester Jos Wienen in een brief aan de gemeenteraad erop dat de zeven Whatsapp-groepen in Haarlem ook een goede preventieve werking hebben. Wanneer borden op straat melden dat bewoners elkaar via Whatsapp op de hoogte houden, schrikt dit inbrekers mogelijk af.

 

 

Reacties