Audioroute langs Haarlemse industriecultuur

Het Droste-gebouw.
Foto: redactie

Al wandelend of fietsend door de stad kunnen Haarlemmers of toeristen via hun telefoon de Haarlemse industriecultuur ontdekken.

Op verschillende locaties valt er te luisteren naar 10 korte audioverhalen. Haarlemmers vertellen hun eigen herinneringen en verhalen. Over de tijd dat de elpee- en grafische industrie hoogtij vierden bijvoorbeeld, en er in het Drostegebouw nog chocola werd gemaakt.

Wie weet er nog dat Haarlem vroeger het muziekcentrum van de wereld was? Of dat er een pontje voer over het Spaarne naar Figee? Verhalen bijvoorbeeld ook over de familie Burger die in het huidige MAAK-gebouw woonde toen de hele Waarderpolder nog een groot weiland was. De persoonlijke verhalen en herinneringen worden verteld door ervaringsdeskundigen of Haarlemmers die zich in het onderwerp verdiepten.

Gratis te downloaden

De audioverhalen-route voeren de fietsende luisteraar van de Tulpenkade via het Seinwezen en Droste naar de Waarderpolder, waar ze eindigen bij de voormalige spijkerfabriek Hilarius. De route is gratis en te vinden via deze link of via deze route.

De Verhalenmakers organiseerden voor het festival een verhalenwedstrijd voor mensen uit de stad met herinneringen aan de vroegere industrie. De beste verhalen zijn ingesproken en vormen nu samen de audioverhalen-route. Omdat de verhalen zo persoonlijk zijn is het leuk luisteren voor alle Haarlemmers.

De Verhalenmakers is het podium voor verhalen voor en door Haarlemmers. Schrijvers uit de hele stad vertellen over hun belangrijkste nieuws, over markante en alledaagse bewoners van toen en nu. Iedereen kan op deze website verhalen schrijven en publiceren. In 2016 publiceren tot nu toe 96 schrijvers uit heel Haarlem regelmatig een verhaal voor zo’n 7.500 unieke lezers per maand.

Reacties