Bavo kan zomaar duurzaamste kerk van de wereld worden

Jan van Betten, oprichter van Nudge en TedX Haarlem.
Foto: still uit video

Veel Haarlemmer hebben ideeën om de wereld mooier te maken. Inspiratieplatform TED verspreidt deze ideeën door middel van spreekbeurten: de TED talks. TEDx Haarlem bestaat vijf jaar en dat wordt vrijdag gevierd in de Philharmonie. Met NH portretteert haarlem.nieuws.nl elke dag een geïnspireerde Haarlemmer. Vandaag ideeënman Jan van Betten.

Een datacentrum in een kerk, het klinkt raar, maar het zou toch echt werkelijkheid kunnen worden. Jan van Betten, sociaal ondernemer en oprichter van TEDx Haarlem heeft er een plan voor klaarliggen.

Milieuvriendelijk verwarmen

In de uitzending van vandaag vertelt Jan over zijn plan, opgezet door een 23-jarige student uit Tilburg, om de Bavo Kathedraal in Haarlem op een milieuvriendelijke manier te verwarmen. Niet door middel van een vervuildende oliekachel, zoals nu gebeurt, maar door in de kelder van de kerk een datacentrum in te richten.

Zo worden er twee vliegen in een klap gevangen: de koude lucht uit de kerk kan worden gebruikt om het datacentrum te voelen en de restwarmte wordt teruggegeven aan de kerk.

Als er een exploitant gevonden wordt met lef, dan wordt de Bavo Kathedraal de duurzaamste kerk van de wereld.

Reacties